FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: za sutra najavljena predaja generala Gvere

ZAGREB/DEN HAAG,23. veljače 2005.(Hina) - Umirovljeni general vojskeRepublike Srpske Milan Gvero, optužen pred Haškim sudom (ICTY) zaratne zločine, u četvrtak bi trebao stići u Haag gdje će se predatisudu, najavila je u srijedu glasnogovornica haškog Tužiteljstva.
ZAGREB/DEN HAAG,23. veljače 2005.(Hina) - Umirovljeni general vojske Republike Srpske Milan Gvero, optužen pred Haškim sudom (ICTY) za ratne zločine, u četvrtak bi trebao stići u Haag gdje će se predati sudu, najavila je u srijedu glasnogovornica haškog Tužiteljstva.

"Milan Gvero će sutra stići u Haag", kazala je glasnogovornica Florence Hartmann na tjednom brifingu za novinare u sudu.

Optužnica protiv Gvere, koji je tijekom rata u BiH bio zamjenik generala Ratka Mladića, još je zapečaćena a prema dosadašnjoj praksi ICTY-a, bit će objavljena nakon što se Gvero po dolasku zrakoplova iz Beograda u Amsteredam preda nizozemskim vlastima.

Vlada Srbije je priopćila kako je Gvero predaju objasnio "željom da ispuni svoju obvezu u interesu države, naroda i svoje obitelji".

Glasnogovornica Hartmann je rekla kako je "važno za optuženike da iskoriste mogućnost za predaju kada im se uručuje optužnica". Optuženici nižeg ranga, po njezinim riječima, trebaju znati da "što se ranije predaju imaju više izgleda da im se sudi u Haagu - kako bi ako budu osuđeni, izdržavali kazne u europskim zemljama".

"Što kasnije donesu tu odluku i izađu iz šumskih skrovišta, imaju veće izglede da budu ustupljeni nacionalnim sudovima - u mjesta gdje su zločini počinjeni", rekla je Hartmann.

"Oni u tom pogledu ne trebaju imati nikakvih iluzija - bit će izvedeni pred lice pravde", poručila je.

Izlazna strategija koju je za ICTY utvrdilo Vijeće sigurnosti UN, nalaže da se u Haagu može suditi samo najvišim dužnosnicima, dok svi nižeg ranga trebaju biti ustupljeni nacionalnom pravosuđu.

Kako navodi dio odvjetnika angažiranih pred ICTY-em, jednu od većih briga za haške pritvorenike koji čekaju suđenje predstavlja upravo mogućnost da im bude suđeno u zemlji počinjenja zločina za koje su optuženi, te da završe u lokalnim zatvorima.

Budući da većinu u toj skupini, kao i među haškim optuženicima općenito, čine Srbi, ne čudi sve naglašeniji angažman vlasti u Beogradu oko ustupanja predmeta nacionalnim pravosuđima. Iz Ministarstva pravosuđa SCG u Haag je stiglo više zahtjeva za ustupanje suđenje Srbima optuženim za zločine počinjene u Hrvatskoj ili BiH.

Posljednji među njima, objavljen danas, je zahtjev da se suđenje generalu VRS Dragomiru Miloševiću, zapovjedniku opsade Sarajeva 1992-95. u kojoj je ubijeno oko 10.000 ljudi, prepusti sudu u SCG.

Glasnogovornica Tužiteljstva danas je također najavila da se u ponedjeljak 28. veljače očekuje dolazak u Haag bivšeg zapovjednika glavnog stožera Armije BiH generala Rasima Delića, koji je nakon uručenja optužnice najavio dobrovoljnu predaju.

Glasnogovornik suda Jim Landale, najavio je da će predsjedniku ICTY-a Theodoru Meronu, u subotu u Amsterdamu biti svečano uručena Nagrada vladavine prava, koju mu je dodijelilo Međunarodno udruženje odvjetničkih komora (IBA).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙