FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15.30 sati

ZAGREB, 27. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 15.30 sati
ZAGREB, 27. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 15.30 sati

BERLIN

Njemački kancelar Gerhard Schroeder otputovao je u nedjelju na jednotjednu turneju po zemljama arapskog zaljeva tijekom koje će pojačati inicijativu za mirno rješenje sukoba nastalog zbog iranskog atomskog programa te pojačanu suradnju u borbi protiv terorizma. Ostale teme razgovora bit će, kako je priopćeno iz kancelarova ureda, obnova Iraka te razvoj cijene nafte. Cilj posjeta zemljama zaljeva bit će i jačanje gospodarskih odnosa. Schroedera zbog toga prati izaslanstvo od 73 predstavnika njemačkih tvrtki koje očekuju sklapanje ugovora u milijunskim iznosima. Prva zemlja turneje je Saudijska Arabija gdje će njemački kancelar u nedjelju poslijepodne u Rijadu razgovarati sa saudijskim kraljem Fahdom. Glavna tema razgovora, kako se očekuje, bit će svjetska borba protiv terorizma te saudijska inicijativa u gradnji informativnog i koordinacijskog centra u ratu protiv terorizma.

MOSKVA

Potpisivanje sporazuma između Moskve i Teherana kojim će se omogućiti puštanje u pogon prve iranske nuklearne centrale "ne znači da će se Iranu odmah početi isporučivati nuklearno gorivo", izvijestilo je u nedjelju rusko ministarstvo vanjskih poslova. "Potpisivanje sporazuma između Rusije i Irana o vraćanju iskorištenog urana Rusiji ne znači da će se s isporukom nuklearnog goriva Iranu početi odmah", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksander Jakovenko. U prvom komentaru Moskve nakon potpisivanja sporazuma, Jakovenko je rekao kako će se nuklearno gorivo Iranu isporučiti kada centrala u Buchehru zadovolji sve građevinske standarde. Šef ruske agencije za atomsku energiju Aleksander Rumjantsev u nedjelju je u Bushehru s iranskim kolegom potpisao dokumente o ruskoj isporuci goriva spomenutoj centrali te o vraćanju iskorištenog urana Rusiji. Novinar agencije Interfax iz Bushehra je izvijestio kako će, prema informacija kojima raspolaže, centrala biti puštena u pogon "krajam 2006.", a prva isporuka nuklearnog goriva bit će moguća polovinom iste godine.

RIM

Papa Ivan Pavao II. u nedjelju se ipak pojavio na prozoru 10. kata bolnice Gemelli u Rimu, nakon što je pročitan angelus na Trgu svetog Petra. Tako ipak ove nedjelje nije bilo prvi puta, kako je bilo najavljivano, da se u 26 godina pontifikata Ivana Pavla II. nedjeljni angelus održao bez Pape. Ivan Pavao II. bio je na prozoru bolnice i blagoslovio rukom prisutne. Iza Pape je stajao državni tajnik Svete Stolice, kardinal Angelo Sodano, te Papin osobni tajnik Stanislaw Dzivisz. Papin tekst za današnji angelus je pročitao u 12 sati zamjenik državnog tajnika, nadbiskup Leonardo Sandri, sa trijema bazilike svetog Petra, te je u ime Pape udijelio apostolski blagoslov. Ivan Pavao II. se pridružio molitvi angelusa iz svoje sobe u bolnici Gemelli u Rimu gdje je smješten u četvrtak zbog respiratorne krize i istoga dana uvečer mu je načinjena traheotomija.

DAMASK

Sirija je u nedjelju objavila kako podupire mirovne napore Palestinaca i Izraela te da je samoubilački napad koji se dogodio u petak navečer u Tel Avivu u suprotnosti s politikom službenog Damaska, izvijestile su u nedjelju agencije. "Sirija cijelo vrijeme podupire napore palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i njegovo nastojanje da stvori okolnosti koje će omogućiti mir i osnivanje palestinske države, a tako će i nastaviti", rekao je za Reuters glasnogovornik sirijskog ministarstva vanjskih poslova. "Ovakve akcije štete naporima Palestinaca da postignu mir, a Izraelcima daju izliku za ignoriranje mirovnog procesa. To je u suprotnosti sa sirijskom politikom", rekao je neimenovani dužnosnik. Izraelski premijer Ariel Sharon u nedjelju ujutro izjavio je kako vjeruje da su naredbe za napad došle od čelnika Islamskog džihada u Siriji. U subotu je službeni Damask opovrgao postojanje bilo kakve veze s bombaškim napadom, objavivši kako je ured Islamskog džihada u Damasku zatvoren.

ŽENEVA

Globalni sporazum kojim se 192 članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) obvezuju odvraćati mlade od uživanja duhana i pomagati odraslima da ga odbace stupio je na snagu u nedjelju unatoč snažnom lobiranju duhanske industrije da se ugovor ne ratificira, tvrde aktivisti. WHO ističe da bi ovaj prvi međunarodni sporazum o javnome zdravlju mogao spasiti milijune života kroz upozorenja na kutijama cigareta i zabranama oglašavanja duhanskih proizvoda. Sporazum nazvan Okvirna konvencija o kontroli duhana, daje članicama trogodišnji rok za primjenu mjera: markice upozorena na kutijama cigareta te petgodišnji rok za zabranu oglašavanja, promocije duhanskih proizvoda i sponzorstva duhanske industrije. Također preporuča uvođenje većeg poreza na duhanske proizvode, borbu protiv krijumčarenja cigareta i smanjenje opasnosti od izlaganja duhanskom dimu. Sporazum su odobrile 192 države članica organizacije, a on postaje važećim u nedjelju kada istječe 90 dana otkako ga je ratificirala 40. po redu država. Međutim, sporazum će imati zakonsku težinu samo u zemljama koje su ga i ratificirale. Zasad je to učinilo 57 od ukupno 167 država koje su ga potpisale, ali ga nisu uputile i u parlament.

BANJA LUKA

Najbrojnija oporbena stranka u Parlamentu Republike Srpske, Savez neovisnih socijaldemokrata (SNSD) najavio je u nedjelju na konferenciji za novinare nastavak javne kampanje za demilitarizaciju BiH. Ova je stranka podsjetila da je njezinu zamisao prošle godine svojim potpisima poduprlo 36 tisuća građana RS i BiH. "S obzirom da se najavljuje druga faza reforme obrane u BiH, SNSD nastavlja s kampanjom za demilitarizaciju BiH, a ako ona nije moguća, pristat ćemo na ukidanje regrutacije i služenje vojne obveza i uvođenje male profesionalne vojske koja će se popunjavati isključivo dragovoljno", izjavio je danas član Glavnog i Izvršnog odbora SNSD Nikola Špirić. Kampanja će, kazao je Špirić, trajati sve dok se ne donesu zakoni o profesionalnoj vojsci u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙