FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski kazao je danas da je Hrvatski inozemni dug od 22,2 milijarde eura, što predstavlja 80,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dosegnuo plafon koji se može tolerirati, ali je čvrsto opredjeljenje da se ne bi trebao dopustiti njegov daljnji rast. Istaknuo je da je HNB, zbog značajnog rasta zaduživanja banaka u inozemstvu u prosincu prošle i siječnju ove godine, donijela dvije mjere - o povećanju obvezne granične pričuve banaka sa 24 na 30 posto i istodobno smanjila minimalnu stopu pokrivenosti deviznih obveza banaka deviznim potraživanjima s 35 na 32 posto - želeći tako aktivirati domaće izvore i smanjiti inozemno zaduživanje.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izvijestio je danas na sjednici Vlade da pripreme za početak pregovora s EU idu dobro, da će hrvatska diplomacija idućih tjedana morati odraditi poteze kojima će Uniju uvjeriti da Hrvatska ozbiljno radi i na zadnjem otvorenom slučaju kojeg želi pozitivno rješiti, misleći na slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine, optuženog pred Haškim sudom. Sanader je Vladu izvijestio da su njemački i francuski ministri za europska pitanja, s kojima se danas susreo, pokazali visok stupanj razumijevanja za hrvatske argumente, naglasivši da će Hrvatska nastojati i ostale članice EU-a uvjeriti da potpuno surađuje i ispunjava i taj zadnji uvjet za početak pregovora. Sanader je najavio da će s parlamentarnim političkim strankama nastaviti dogovore oko približavanja EU.

ZAGREB - Cijena toplinske energije odredit će se tarifnim sustavom, u kojemu će jedna od kompomenti biti cijena goriva, predviđeno je prijedlogom zakona o proizvodnji, opskrbi i distribuciji toplinskom energijom čiji je konačni prijedlog Vlada danas uputila Saboru na donošenje. Vlada je odustala od prvotne namjere uvođenja automatizma za određivanje cijene grijanja. Ministar gospodarstva Branko Vukelić objasnio je da se između dvaju čitanja odustalo od automatizma jer bi to bio udar na standard građana. No, potvrdio je da će jedan od bitnih elemenata tarifnog sustava biti cijena goriva. Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta izjavio je da će Hrvatska nastojati svojim zračnim prijevoznicima osigurati i pravo letenja unutar EU, dakle između pojedinih zemalja članica, a ne samo između Hrvatske i pojedine od tih zemalja. Vlada je,naime, odlučila pokrenuti postupak sklapanja sporazuma s Europskom zajednicom o određenim aspektima zračnog prometa.

ZAGREB - Jučer osnovana peteročlana radna skupina saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost sutra će prijepodne početi obavljati nadzor u Protuobavještajnoj agenciji (POA) kako bi utvrdila je li ta sigurnosna služba nezakonito obrađivala petero hrvatskih novinara. To je danas novinarima rekao predsjednik Odbora Ivan Jarnjak, nakon što je radna skupina Odboru predstavila svoj program rada, odnosno aktivnosti koje će sutra od 9 do 12 sati, te u idućih deset do dvanaest radnih dana obavljati u sjedištu POA-e. Ta će skupina, rekao je, istraživati sve vezano uz slučaj navodne sigurnosne obrade novinara, a s rezultatima provedenog nadzora skupina će izvijestiti Odbor, a Odbor javnost. Jarnjak je kazao da će radna skupina raditi u suradnji s Vijećem za civilni nadzor sigurnosnih službi.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pružit će svu moguću pomoć novinarkama i novinarima koji od Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi i Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zahtjevaju da utvrde zašto su praćeni i prisluškivani, jedan je od zaključaka sa sastanka petero novinara s predsjednikom HND-a Dragutinom Lučićem, priopćeno je danas iz HND-a. HND od nadležnih tijela javne vlasti traži da provedu istragu o svim okolnostima koje su dovele do audiovizualne prezentacije POA-e pod nazivom "Informacija o obavještajno-medijskim manipulacijama s ciljem diskreditiranja Republike Hravtske" te da se o nalazima koji se tiču novinara i medija obavijesti javnost. Od vlasti također očekuju da se ispriča novinarima koji su, kako ističu, bili predmetom obavještajne istrage.

ZAGREB - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić rekao je novinarima da uprave sisačke i splitske željezare, temeljem današnjeg dogovora, trebaju predložiti što Vlada sa svoje strane treba učiniti za podizanje proizvodnje na puni kapacitet u Splitu i pokretanje proizvodnje u Sisku. To je zaključeno na sastanku predstavnika ministarstava gospodarstva i financija, Hrvatskog fonda za privatizaciju i sindikata, kojima su predstavljene aktivnosti vezane uz restrukturiranje crne metalurgije kojim se predlaže spajanje sisačke i splitske željezare. Vukelić je kazao da obje željezare za tu namjeru, kako se procjenjuje, trebaju 17 milijuna eura.

ZAGREB - Hrvatska pošta (HP) zbog, kako tvrde, nesređenog stanja na tržištu poštanskih usluga i određenih unutrašnjih slabosti, poslovnu je godinu 2004. završila s gubitkom do 100 milijuna kuna, koji se još može povećati za 50 milijuna kuna potraživanja u radničkim sporovima protiv te tvrtke, kazao je danas predsjednik uprave Hrvatskih pošta (HP) Milan Skoblar. HP, kao javni operater koji svoje usluge mora obavljati pod istim uvjetima i cijenama na cijelom području zemlje, ima 12 tisuća radnika i 1.148 poštanskih ureda. Od toga je 445 ureda na otocima i područjima od posebne državne skrbi, čiji je prosječni godišnji gubitak 68 milijuna kuna (30 milijuna kuna na otocima), rekao je Skoblar na konferenciji za novinare.

RIJEKA - Savez antifašističkih boraca Primorsko-goranske županije i Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke na današnjem prosvjednom skupu u Muzeju grada prikazivanje talijanskog igranog filma "Srce u bunaru" na državnoj televiziji RAI ocijenili su vrhuncem "pojačane kampanje desnice u Italiji protiv antifašizma". Po riječima Rastka Schwalbe, sudionika NOB-a i povjesničara, osnovni je razlog te kampanje strah talijanske desnice od gubitka vlasti na sljedećim izborima. Naglasio je da bi film i teze koje proizlaze iz njega trebali posebno uznemiriti stanovništvo slovenskog primorja, Kvarnera, Gorskog kotara i Istre, gdje su talijanski fašisti počinili najviše zločina.

OSIJEK - Predstavnici osječke HVIDR-e najavili su danas na konferenciji za novinare da će skupina hrvatskih branitelja, pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, krenuti na hodočašće od Ovčare do Bleiburga. Rekli su da na taj način žele odati počast svim hrvatskim žrtvama stradalima u Drugom svjetskom i u Domovinskom ratu. Prema planu Organizacijskog odbora, branitelji će 2. svibnja odati počast hrvatskim žrtvama na Ovčari i u Borovu Selu, a zatim će kroz Hrvatsku i Sloveniju nastaviti put prema Bleiburgu, kamo bi trebali stići 14. svibnja. Poslije bleiburške komemoracije otići će u Vatikan na proslavu rođendana pape Ivana Pavla II.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙