FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neptun počinje proizvodnju 2. ožujka- 44 radnika potpisalo ugovore o radu

SPLIT/KOMIŽA,3. veljače 2005.(Hina) - Nakon što je južnoafrička tvrtka"Philip Vermeulen" potkraj prošle godine kupila komišku tvornicu"Neptun" u stečaju za 14,7 milijuna kuna, ovih su dana ugovore o raduna određeno vrijeme od tri godine potpisala 44 od 60 bivših radnika, aproizvodnja soljenja ribe bit će ponovno pokrenuta 2. ožujka,potvrdila je savjetnica vlasnika Maja Zrnić.
SPLIT/KOMIŽA,3. veljače 2005.(Hina) - Nakon što je južnoafrička tvrtka "Philip Vermeulen" potkraj prošle godine kupila komišku tvornicu "Neptun" u stečaju za 14,7 milijuna kuna, ovih su dana ugovore o radu na određeno vrijeme od tri godine potpisala 44 od 60 bivših radnika, a proizvodnja soljenja ribe bit će ponovno pokrenuta 2. ožujka, potvrdila je savjetnica vlasnika Maja Zrnić.

S radnicima su potpisani ugovori koji im u iduće tri godine jamče minimalne plaće od 1650 kuna, kazala je Zrnić u telefonskom razgovoru za Hinu. Novi vlasnik "Neptuna", južnoafrički poduzetnik Philip Vermeulen, koji ovih dana boravi na Visu, s radnicima je razgovarao o uvjetima zapošljavanja i o planovima, a kako je ustvrdila Zrnić, radnici, uglavnom zadovoljni ponuđenim uvjetima, prihvatili su potpisivanje ugovora. To, dodala je, ne znači da se plaće neće povećavati sukladno poslovnim uspjesima, a kao jamstvo tomu, naglasila je, vlasnik je utemeljio Fond za radnike. U njega će, rekla je Zrnić, ulaziti sva zarada od prodaje strojeva i imovine koja se neće koristiti za proizvodnju, te eventualna zarada od proizvodnje, a služit će za isplatu radnicima. Vlasniku, poručila je Zrnić, nije stalo odmah vratiti investiciju "jer je dovoljno moćan da i deset godina održava proizvodnju bez zarade za sebe, tj. da sve ulaže u razvoj tvrtke".

Sindikalna povjerenica Hrvatske udruge sindikata (HUS) Vesna Božanić upozorava da su radnici zaprepašteni ponuđenim ugovorima, te da ih smatraju sramotnima s obzirom na visinu mjesečne plaće, nepostojanje odredbe o sistematizaciji radnih mjesta, te činjenicu da ne mogu koristiti godišnji odmor dulji od 18 dana. Nezadovoljni su, tvrdi sindikalna povjerenica, i time, što im je novi vlasnik u razgovorima rekao kako će njihova primanja ovisiti o poslovanju tvrtke, što, kako je rekla, "znači da su poslovni uspjesi tvrtke, baš kao i neuspjesi, zajednički". Nitko im, dodaje, ne jamči da nakon tri godine svi neće ostati bez posla.

Maja Zrnić, pak, tvrdi da sindikalna povjerenica nikoga ne predstavlja, osim samu sebe. Minimalne plaće nisu ništa neobično i u Hrvatskoj ih primaju i radnici sisačke Željezare i slavonskobrodskog "Đure Đakovića", rekala je Zrnić, dodajući kako će se nastojati da, sukladno zaradi, budu i veće. Investitor je potpisao ugovore s 44 radnika na tri godine, što je vrlo značajno za cijelo mjesto jer će 44 obitelji imati stalan izvor prihoda, ocjenjuje Zrnić. Šesnaest ih se odlučilo za isplatu otpremnina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙