FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 26. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati
ZAGREB, 26. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati

LJUBLJANA

Slovenija i Hrvatska imaju veliku budućnost u snažnoj i zajedničkoj Europi, izjavio je u razgovoru za subotnje izdanje ljubljanskog "Dela" bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi, založivši se ujedno za jačanje ekonomske suradnje u srednjeeuropskom i jadranskom prostoru, te nastavak procesa širenja Europske unije. "Europa je velika i jaka samo ako djeluje zajednički. Prvi put u europskoj povijesti male države nemaju osjećaj da su pod pritiskom makar su dio velikog političkog saveza", rekao je Prodi kojemu će slovenski predsjednik Janez Drnovšek u Ljubljani uručiti najviše državno odlikovanje, Zlatni časni znak slobode. "Slovenija i Hrvatska imaju veliku budućnost. Luke u Rijeci, Kopru i Trstu trebalo bi ujedniti u jedno veliko lučko središte, raditi zajedno za veću nazočnost u Sredozemlju i vratiti tržišta Mađarske i Austrije. Ta se europska logika može postići samo kolektivno. Logika podjela ne koristi ni Sloveniji, ni Italiji niti Hrvatskoj. Nadamo se da će Hrvatska u Europskoj uniji slijediti Sloveniju", rekao je Prodi. Prodi je rekao da slovensko iskustvo u integraciji u Europsku uniju može biti indikativno za Hrvatsku i da se sporna pitanja Ljubljane i Zagreba mogu riješiti brzo uz dovoljno političke volje.

PODGORICA

Glavni državni odvjetnik RH Mladen Bajić i njegova crnogorska kolegica Vesna Medenica potpisali su u petak Podgorici Sporazum o neposrednoj suradnji Hrvatske i Crne Gore u borbi protiv teškog kriminala. Bajić je izjavio da je sporazum plod brige i želje Hrvatske i Crne Gore da se uspješno suprotstave kriminalu. "Smatramo da ćemo neposrednom suradnjom između državnih tužiteljstava dviju zemalja postići bolji i kvalitetniji rezultat u borbi protiv kriminala, što se od nas i očekuje", rekao je Bajić. Medenica je dodala da će neposredna i čvrsta suradnja osigurati međusobnu razmjenu podataka, pribavljanja dokaza i brz protok informacija o prekograničnom kriminalu.

JERUZALEM

Nekoliko sati nakon samoubilačkog palestinskog bombaškog napada u noćnom klubu u Tel Avivu, izraelska je vojska u subotu ujutro pokrenula svoju najveću raciju na Zapadnoj obali otkako je dogovoreno primirje s Palestincima i uhitila dvojicu braće počinitelja navedenog napada. Bombaš samoubojica je prvo identificiran kao Abdulah Badran iz sela Deir-al Ghosona na Zapadnoj obali, nakon čega je izraelska vojska ušla u to selo i uhitila dvojicu njegove braće, javili su izraelski mediji. Izraelska je vojska potvrdila akciju, ali nije željela objaviti nikakve pojedinosti. U samoubilačkom napadu u petak navečer u noćnom klubu u Tel Avivu ubijeno je četvero ljudi, a najmanje 50 je ozlijeđeno, objavila je izraelska policija. Bombaš samoubojica aktivirao je smrtonosnu napravu nešto prije ponoći, dok je gomila mladeži čekala na ulazak u klub, rekli su svjedoci. Odgovornost za atentat preuzeli su u anonimnim telefonskim dojavama Islamski džihad i Brigade mučenika al-Akse, no službeni glasnogovornici obaju skupina u izjavama "Jeruzalem Postu" zanijekali su povezanost s napadom.

TEHERAN

Potpisivanje sporazuma o nuklearnoj suradnji Irana i Rusije, predviđeno za subotu, odogođeno je do daljnjeg zbog "produljenja pregovora", izjavio je glasnogovornik iranske agencije za atomsku energiju Jakub Džabarian. "Pregovori će potrajati, ne zna se kad će završiti", Džabarian, najavljujući otkazivanje konferencije za tisak predviđene za subotu koja bi se, po njegovom mišljenju, mogla ipak održati u nedjelju. Šefovi iranske i ruske agencije za atomsku energiju Golamreza Agazadeh i Aleksandar Rumjancev trebali su u subotu ujutro potpisati sporazum o ruskoj isporuci obogaćena urana za centralu koja se gradi u Bušeru, na jugu Irana. Sporazumom se također predviđa da se gorivo vrati u Rusiju nakon iskorištavanja, čime bi se jamčilo da ga Iran neće ponovno koristiti za izradu atomske bombe. Pojedinosti nisu obavljene, ali agencije navode kako se radi o dosta neočekivanom razvoju događaja jer se smatralo da je sporazum već finaliziran i da je njegovo potpisivanje samo formalnost.

KAIRO

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak predložio je u subotu ustavni amandman koji bi trebao omogućiti da se na predsjedničkim izborima natječe više kandidata. Mubarak je u televizijskom obraćanju naciji poručio da je u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog ustavnih promjena "kako bi omogućio da političke stranke uđu u predsjedničku utrku i zajamčio mogućnost da se više od jednog kandidata natječe na izborima". Prema postojećem sustavu, egipatski parlament izabire jednog predsjedničkog kandidata, a zatim ga narod potvrđuje na predsjedničkom referendumu. Parlamentom već desetljećima dominira Mubarakova nacionalna demokratska stranka (NDP), a on je bez problema dosad osvojio četiri predsjednička mandata. Egipatske oporbene stranke, ali i Sjedinjene Države već godinama traže reformu toga sustava. Sljedeći predsjednički izbori trebali bi se održati u rujnu.

SEUL

Predstavnici Sjedinjenih Država, Japana i Južne Koreje, okupljeni u subotu u Seulu, uputili su novi poziv Sjevernoj Koreji da se vrati za pregovarački stol o nuklearnim programima. "Pozivamo Sjevernu Koreju da se žurno vrati za šestostrani pregovarački stol", izjavio je zamjenik južnokorejskog ministra vanjskih poslova Song Min-Soon po završetku sastanka s američkim i japanskim kolegama. "Značaj današnjeg sastanka leži u činjenici da su tri zemlje izjavile da je dijalog došao do točke kad Sjeverna Koreja može iznijeti svoja vlastita razmatranja", dodao je on na konferenciji za tisak. "Čim pregovori šestorice ponovno počnu bit ćemo spremni voditi iskrene razgovore o pitanjima koja posebno zanimaju Sjevernu Koreju", zaključio je Song. Dvije Koreje, SAD, Kina, Rusija i Japan dosad su održali tri kruga pregovora posvećenih sjevernokorejskom nuklearnom programu, ali je Pjongjang uoči četvrtog kruga objavio da posjeduje atomsku bombu i da se iz povlači iz razgovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙