FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skv: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 23. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti izsvijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 23. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

BRUXELLES - Hrvatska čini sve da riješi zadnji preostali slučaj u suradnji s Haškim sudom i u sljedećih nekoliko tjedana podastrijeti će zemljama članica EU-a sve što čini po tom pitanju, izjavio je u utorak navečer u Bruxellesu hrvatski premijer Ivo Sanader. Sanader je u Bruxellesu sudjelovao, zajedno s premijerima ostalih kandidatskih zemalja, na sastanku s predsjedateljem Europskog vijeća, luksemburškim premijerom Jean-Claude Junckerom, koji ih je izvijestio o rezultatima summita EU-a i SAD-a. Prije toga sastanka, Sanader je bilateralno razgovorao s talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem i austrijskim kanceralom Wolfgangom Schuesselom. U tim razgovorima "rekao sam da Hrvatska čini sve da riješi taj zadnji slučaj u suradnji s Haškim sudom i da ćemo u sljedećih nekoliko tjedana podastrijeti sve ono što činimo, ali i dokaze u pogledu činjenice gdje se general Gotovina nalazi ili se na nalazi", rekao je Sanader.

WASHINGTON - Sjedinjene Države spremne su surađivati s novom vladom u Iraku, čak i ako, što je vrlo vjerojatno, premijer bude iz redova najveće iračke šijitske stranke koja je povezana s Iranom. "S nestrpljenjem očekujemo suradnju s čitavom iračkom vladom koja će se formirati", kazao je službeni predstavnik State Departmenta Richard Boucher. Islamist Ibrahim al Džafari (58), vođa stranke Dawa, jednoglasno je u utorak imenovan kandidatom liste Ujedinjenog iračkog saveza (AUI) na dužnost predsjednika vlade. Džafari predvodi najstariju šijitsku stranku u Iraku Dawa koja uživa veliku popularnost zbog borbe s režimom Sadama Huseina, ali njezine moguće veze s Iranom izazivaju zabrinutost.

BRUXELLES - U Bruxellesu su u utorak uhićena 23 prosvjednika protiv posjeta američkog predsjednika Georgea Busha, objavila je belgijska novinska agencija Belga. Oko 200 ljudi bacalo je kamenje i molotovljeve koktele na policijske službenike, prenosi agencija. Bush se s čelnicima Europske unije sastao na summitu u Bruxellesu, a protiv njegova posjeta prosvjedovalo je oko tisuću ljudi.

BRUXELLES - Summiti Europske unije i NATO-a označavaju početak nove etape u odnosima sa Sjedinjenim Državama koji moraju počivati na dva uravnotežena stupa s obje strane Atlantika, rekao je u utorak španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero. Zapatero je ipak naglasio da "most, da bi bio čvrst, mora počivati na dva uravnotežena stupa s obje strane Atlantika". Španjolski premijer kazao je kako je bio ugodno iznenađen što je "predsjednik Bush, i u sklopu NATO-a i Europske sunije, govorio o volji za dijalogom, dijeljenjem odluka i akcija i sve to tonom punim poštovanja".

PEKING - Kina i Sjedinjene Države slažu se da se zastali pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu moraju nastaviti što prije, objavili su u srijedu kineski državni mediji. Sjeverna Koreja objavila je početkom mjeseca da posjeduje nuklearno oružje i da se povlači iz pregovora u kojima još sudjeluju Kina, SAD, Južna Koreja, Japan i Rusija. Američka državna tajnica Condoleezza Rice i kineski ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing suglasili su se u telefonskom razgovoru u utorak da se "šestostrani pregovori moraju nastaviti što prije", prenosi list China Daily.

KIJEV - Većina Ukrajinaca želi da se njihova zemlja pridruži Europskoj uniji no još više Ukrajinaca radije bi željelo ostati izvan NATO saveza, pokazalo je istraživanje javnog mišljenja provedeno u Ukrajini a čiji su rezultati objavljeni u utorak. Po istraživanju agencija SOCIC-Razumkov, 44 posto Ukrajinaca izjašnjava se za pristupanje njihove zemlje EU-u dok se tome protivi 28 posto Ukrajinaca, što je gotovo dvostruko manje. Za razliku od stava prema pristupanju EU-u, 48 posto ispitanih Ukrajinaca reklo je da želi da njihova zemlja ostane izvan NATO saveza a samo 15 posto smatra da bi Ukrajina trebala postati članica Atlantskog saveza.

HELSINKI - Indonezijska vlada i pobunjenici iz Pokreta za slobodni Aceh (GAM) nastavili su u utorak u "konstruktivnom duhu" mirovne pregovore u Helsinkiju, temeljito proučavajući prijeporan status "posebne samouprave" koji nudi Jakarta. "Pregovori su se nastavili u dobrom ozračju i u konstruktivnom duhu i doista smo optimisti", kazala je Maria-Elena Cowell, službena predstavnica CMI-ja (Inicijativa za rješavanje krize) koja je organizirala pregovore. Kako navodi službeni promatrač koji je htio ostati anoniman, čini se da je GAM smanjio svoje zahtjeve u svezi s autonomijom. Iako je ton između dviju strana u Finskoj pomirljiv, na terenu se sukobi nastavljaju. Indonezijska vojska je u utorak zaprijetila pobunjenicima odmazdom ukoliko pregovori ne uspiju.

SARAJEVO - Umirovljeni general Armije Bosne i Hercegovine Rasim Delić protiv kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podigao optužnicu za ratne zločine izjavio je u utorak navečer kako je ovu vijest iz Den Haaga dočekao "sa iznenađenjem ali i olakšanjem". "Iznenađen sam jer ne postoji moja objektivna odgovornost. Dočekao sam ovo ipak s olakšanjem jer su ovime prekinute sve dosadašnje špekulacije", kazao je Delić u izjavi za televiziju BHT 1 podsjetivši kako ga "već godinama šalju u Den Haag". Iako ICTY još nije objavio na što se točno odnosi optužnica protiv Delića, on je izjavio kako ga se tereti po osnovi zapovjedne odgovornosti za zločine što ih je počinila postrojba "El Mudžahid" koja je djelovala u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH na području središnje Bosne.

MOSTAR - Vodstva četiri vladajuće stranke u BiH; HDZ BiH, Stranke demokratske akcije, Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa u utorak navečer u Neumu su počela sastanak na kojem će se, kako je službeno najavljeno, raspravljati o poteškoćama u funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti na državnoj razini. Stranka za BiH, koja je također jedna od vladajućih stranaka, otkazala je sudjelovanje na sastanku u Neumu, jer smatra da se o funkcioniranju državnih tijela vlasti BiH treba raspravljati u državnom Parlamentu a ne na međustranačkim skupovima. Čelnici dviju stranaka iz Republike Srpske, Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić i Srpske demokratske stranke Dragan Čavić zaprijetili su da će napustiti skup u Neumu ako se na njemu bude raspravljalo o ustavnim promjenama, odnosno o eventualnom ukidanju Republike Srpske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙