FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježavanje godišnjice smrti makedonskog predsjednika Trajkovskog

SKOPJE, 24. veljače 2005. (Hina) - Obilježavanje prve godišnjicetragične smrti predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog, poginulog uzrakoplovnoj nesreći u blizini Mostara, počinje u četvrtakkomemoracijom u Parizu u organizaciji UNESCO-a, u petak će se održatiu Mostaru, a u subotu, na samu godišnjicu smrti, u Skopju.
SKOPJE, 24. veljače 2005. (Hina) - Obilježavanje prve godišnjice tragične smrti predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog, poginulog u zrakoplovnoj nesreći u blizini Mostara, počinje u četvrtak komemoracijom u Parizu u organizaciji UNESCO-a, u petak će se održati u Mostaru, a u subotu, na samu godišnjicu smrti, u Skopju.

U sjedištu UNESCO-a u Parizu večeras će, prema najavama, biti održana komemoracija i odana počast tragično preminulom makedonskom predsjedniku, koji je podupirao ideje te svjetske organizacije za mir i dijalog među narodima. Na komemoraciji će biti nazočna njegova supruga Vilma Rajkovski i ministar kulture Blagoje Stefanovski. Komemoracija u spomen poginuloga Trajkovskog održava se u sklopu proglašenja svjetski poznatoga baritona Borisa Trajanova za umjetnika mira UNESCO-a.

Obilježavanje godišnjice smrti Borisa Trajkovskog upriličit će i Bosna i Hercegovina, na čije se tlo 26.veljače prošle godine srušio zrakoplov makedonskog predsjednika. U petak u Mostaru će biti održana komemorativna sjednica gradske uprave na kojoj će govoriti predsjednik Predsjedništva BiH Borislav Paravac i predsjednik Vlade Makedonije Vlado Bučkovski. U Rotimlju, mjestu zrakoplovne nesreće, biti će otkrivena spomen-ploča i položeni vijenci i cvijeće. Na komemoraciji u Mostaru biti će nazočna i rodbina predsjednika Trajkovskog i osmorice poginulih predsjednikovih suradnika i članova posade, izvješćuje u četvrtak list Utrinski vesnik.

Središnje obilježavanje prve obljetnice smrti predsjednika Trajkovskog održat će se u Skopju u subotu, na dan nesreće. Pokraj posljednjeg počivališta na groblju Butel bit će svečano otkriveno poprsje predsjednika Trajkovskog, nakon čega se očekuje prigodni komemorativni program i obraćanje pripadnika državnog vrha Makedonije.

Poginulom predsjedniku Trajkovskom u petak će odati poštovanje i hercegovački maratonac hrvatsko-makedonskog podrijetla Aleksandar Golo, koji je prije tri dana krenuo iz Rotimlja i trebao bi pretrčati 600 kilometra do Skopja. Kako javlja list Dnevnik, koji je pokrovitelj trke, Golo će u četvrtak navečer stići u Prištinu. Goli će se na skopskom groblju priključiti i makedonski maratonci koji će trčati iz Strumice, predsjednikova rodnoga grada, u kojemu će također biti održana komemoracija.

U okviru obilježavanja smrti makedonskog predsjednika u srijedu je u Skopju održano predstavljanje knjige "Dijalog među civilizacijama", u kojoj su sadržani govori sudionika istoimenog regionalnog foruma, održanog pod pokroviteljstvom Borisa Trajkovskog, u kolovozu 2003. godine na Ohridu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙