FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 25. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijetado 4,30 sati.
ZAGREB, 25. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB

Bivši počasni konzul Republike Hrvatske u Minnesoti Boris Mikšić priopćio je u četvrtak da je s te dužnosti razriješen nakon što je ranije podnio ostavku.

Predsjednik RH Stjepan Mesić donio je u srijedu odluku o razrješenju Borisa Mikšića s te dužnosti, no u obavijesti iz Ureda predsjednika nisu navedeni razlozi smjene.

Mikšić tvrdi da je razriješen sukladno zakonskoj proceduri, ali nakon što je 6. siječnja podnio neopozivu ostavku zbog "neprimjerenog odnosa i podcjenjivanja od strane predsjednika Mesića".

U priopćenju Mikšić tvrdi da je unatoč njegovom političkom djelovanju u Hrvatskoj u zadnje dvije godine, počasni konzulat u Minnesoti bio jedan od najaktivnijih hrvatskih počasnih konzulata u Sjedinjenim Državama.

Boris Mikšić je od 1996. godine obnašao dužnost generalnog počasnog konzula Republike Hrvatske u St. Paulu u Minessoti.

Mikšić, američki poslovni čovjek hrvatskog porijekla, bio je nezavisni kandidat na nedavno održanim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj.

BANJA LUKA

Međunarodni kazneni sud (ICTY) optužio je i bivšeg generala bosanskih Srba Zdravka Tolimira, uz bivše generale Radivoja Miletića i Milana Gveru optužene za zločin protiv čovječnosti, izjavio je u četvrtak savjetnik srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

"Imam pouzdane informacije prema kojima je ime Zdravka Tolimira na optužnici", kazao je telefonski za banjolučku Alternativnu televiziju Jovan Simić, savjetnik Borisa Tadića za odnose s Haškim sudom.

U četvrtak je ICTY objavio optužnicu protiv bivšeg generala Radivoja Miletića (57), dodavši da su uz njega optuženi i Milan Gvero i još jedna osoba čije ime nije otkriveno.

Bivši general Tolimir koji je umirovljen 1996., tijekom rata u Bosni (1992-1995.) obnašao je dužnost podnačelnika obavještajnih služba glavnog stožera vojske bosanskih Srba.

MOSTAR

Uključivanje Republike Hrvatske u institucije Europske unije će doprinijeti bržem integriranju BiH, te Srbije i Crne Gore u EU, izjavio je u četvrtak predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović u intervjuu TV BiH.

Po Marovićevim riječima cijeli prostor bivše Jugoslavije, odnosno zapadnog Balkana, treba europeizirati.

Komentirajući raspravu o ustavnim promjenama u BiH Marović se usprotivio ukidanju entiteta - Federacije BiH i Republike Srpske. Po njegovim riječima entiteti su konstitutivni elementi Bosne i Hercegovine i njihovo je ukidanje, kako se izrazio, nelegitimno.

RIM

Papa Ivan Pavao II. podvrgnut je u četvrtak uvečer traheotomiji a zahvat je uspješno završen, objavio je šef Ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro Valls.

Operacija je trajala oko pola sata, nakon čega je Papa ponovno vraćen u njegovu sobu na 10. katu rimske bolnice Genelli.

Traheotomija će omogućiti Papi lakše disanje, objasnio je Navarro Valls. Do daljnjega nisu predviđene nikakve liječničke intervencije, a liječnički bilten bi trebao biti objavljen u petak ujutro.

Ivan Pavao II. je danas u 11.30 prebačen u bolnicu zbog respiratorne krize, 14 dana po povratku iz iste bolnice.

AIR FORCE ONE

Američki predsjednik George W. Bush poželio je u četvrtak navečer Papi Ivanu Pavlu II. brz oporavak nakon što je Sveti otac podvrgnut traheotomiji u bolnici Gemelli u Rimu.

"U ime svih Amerikanaca, Laura i ja šaljemo najiskrenije želje Papi", navodi se u priopćenju američkog predsjednika objavljenom u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One na putu iz Europe prema Sjedinjenim Državama.

"Mislimo na Svetog oca i molimo se za njega te mu želimo brzi oporavak kako bi se što prije vratio službi svoje Crkve i cijelog čovječanstva", dodaje se u priopćenju.

NEW YORK

UN je u četvrtak navečer odbacio tvrdnje objavljene na televizijskom kanalu Al Arabiya prema kojima je glavni tajnik te organizacije Kofi Annan zatražio da se Sirija povuče iz Libanona do travnja te upozorio službeni Damask na mjere Vijeća sigurnosti ako to ne učini.

"Glavni tajnik nije nikada odredio da travanj bude rok za povlačenje sirijskih postrojbi iz Libanona i nije se izjasnio za sankcije ako do povlačenja ne dođe", kazao je glasnogovornik UN-a Fred Eckhard.

On je i novinarima pokazao dio teksta interviewa kojeg je Annan dao Al Arabiyi, a koji bi trebao biti objavljen u petak.

"Ako bude djelomičnog povlačenja, ja ću o tome izvijestiti. Ako dođe do potpunog povlačenja i o tome ću morati izvijestiti", kazao je u tom interviewu Annan.

TARBES

Što ujedinjena Europa bude veća, to će u njoj biti manje mjesta za Tursku, izjavio je u četvrtak predsjednik Saveza za narodni pokret (UMP) Nicolas Sarkozy.

"Europa mora imati granice i pošto sam o tome dobro razmislio, reći ću što mislim: nije dobra zamisao da Turska uđe u Europsku uniju", kazao je na skupu u Tarbesu (na jugu Francuske), zalažući se da prihvaćanje europskog ustava na skorom referendumu.

Sarkozy je istaknuo da "prihvaćanjem ustava povećavamo stepenicu koju Turska mora preskočiti da bi ušla u Europu".

"Ne kažem to da bih odbacio Turke, veliki narod koji je ostvario velik napredak na putu demokracije. Ustav predviđa povlašteno partnerstvo. Ostanimo na povlaštenom partnerstvu i dajmo Turskoj status pridružene, a ne punopravne članice", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙