FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I njemački liječnici pod istragom za korupciju

BERLIN, 31. siječnja 2005. (Hina) - Državno tužilaštvo u Darmstadtupokrenulo je istragu zbog sumnje u korupciju protiv 160 liječnika kojese sumnjiči da su od jedne medicinske tvrtke nabavljali preskupimedicinski materijal za što su zauzvrat primali skupe poklone inovčane iznose čime je za blagajne zdravstvenog osiguranja nastalašteta u milijunskom iznosu, piše dnevnik "Westfalen Blatt" u broju odponedjeljka.
BERLIN, 31. siječnja 2005. (Hina) - Državno tužilaštvo u Darmstadtu pokrenulo je istragu zbog sumnje u korupciju protiv 160 liječnika koje se sumnjiči da su od jedne medicinske tvrtke nabavljali preskupi medicinski materijal za što su zauzvrat primali skupe poklone i novčane iznose čime je za blagajne zdravstvenog osiguranja nastala šteta u milijunskom iznosu, piše dnevnik "Westfalen Blatt" u broju od ponedjeljka.

Kod liječnika se uglavnom radi o kardiovaskularnim kirurzima kojima je tvrtka "Intervascular" iz Bensheima godinama plaćala luksuzna ljetovanja, posjete kongresima pa čak i turnire golfa. Kako je priopćilo državno odvjetništvo, liječnici su primali i novčane poklone u visini do 20.000 eura. Odvjetništvo smatra da je "Intervascular" za potrebe korupcije liječnika u razdoblju od nekoliko godina utrošio preko 1,5 milijuna eura. Liječnici su zauzvrat prilikom nabave medicinskog materijala prednost davali proizvodima tvrtke "Intervascular", čak i u onim slučajevima kada su proizvodi drugih tvrtki bili znatno povoljniji.

U skandal je, kako se procjenjuje, upleteno preko 500 liječnika, ali je istraga pokrenuta samo protiv njih 160. Državno odvjetništvo vodi istragu i protiv petorice vodećih predstavnika tvrtke "Intervascular"

Udruga državnih zdravstvenih blagajni radi na intenzivnoj provjeri poslovanja s "Intervascularom", ali se šteta već sad procjenjuje na milijunske iznose.

Slučaj "Intervascular" je treći po redu najveći korupcijski skandal u njemačkom zdravstvu. U tzv. skandal umjetnih srčanih zalisaka iz 1997. bilo je upleteno čak 2000 liječnika, a u skandal s tvrtkom "Smith Kline Beecham" iz 1998. bilo je upleteno 1500 liječnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙