FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: rasprava o Nacionalnoj strategiji ispravnosti hrane

OSIJEK, 22.veljače 2005. (Hina) - U Hrvatskoj agenciji za hranu uOsijeku danas je interdisciplinarna radna skupina u raspravi o izradbiokvira nacionalne strategije osiguranja zdravstvene ispravnosti hraneistaknula da je hrana najvažniji izvor zdravlja, ali i bolesti.
OSIJEK, 22.veljače 2005. (Hina) - U Hrvatskoj agenciji za hranu u Osijeku danas je interdisciplinarna radna skupina u raspravi o izradbi okvira nacionalne strategije osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane istaknula da je hrana najvažniji izvor zdravlja, ali i bolesti.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Svjetska zdravstvena organizacija (Food Safety Programme, ECEF) dogovorili su se da je u okviru dvogodišnjega zajedničkog projekta najvažnije izraditi nacionalnu strategiju osiguranja ispravnosti hrane.

Nositelj posla je Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je izradio analitičku osnovu za izradbu strategije, istaknuo je dr. Krunoslav Capak, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju HZJZ-a.

Kako je osiguravanje zdravstvene ispravnosti namirnica interdisciplinarna djelatnost koja zahtijeva suradnju više sudionika u sustavu, u raspravu o okviru Nacrta strategije uključeni su Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Hrvatska agencija za hranu, ministarstva mjerodavna za zaštitu prirode, gospodarske komore, udruge potrošača, predstavnici znanosti i t.d., kazao je dr. Boris Antunović, ravnatelj Hrvatske agencije za hranu.

Ocijenjeno je da je bitno odrediti sve odgovorne u lancu proizvodnje, prodaje i nadzora hrane, pri čemu će mnogo veće ovlasti nego do sada imati inspekcijske službe. Bitne su i znanstvene studije za unaprjeđivanje procjene rizika za područja zdravstvne ispravnosti hrane i hrane za životinje, istaknuto je. Nacionalna strategija sigurnosti hrane bit će temeljni vodič za unaprjeđenje sigurnosti hrane u Hrvatskoj, kazao je dr. Antunović.

I dok su novoprimljene članice Europske unije svoje nacionalne strategije donijele kad su ušle u EU, Hrvatska će biti prva zemlja koja će donijeti takvu strategiju prije članstva, kazao je Antunović, dodavši kako bi to trebalo učiniti za godinu dana.

U današnjoj raspravi o izradbi okvira nacionalne strategije osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane sudjelovala je dr. Dunja Sever, glavna zdravstvena inspektorica slovenskoga Zdravstvenog inspektorata, koja je iznijela slovenska iskustva u izradbi takve strategije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙