FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki proračunski manjak dosegnut će novi rekord

WASHINGTON, 26. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Američki proračunski manjakvjerojatno će u ovoj fiskalnoj godini dosegnuti rekordnih 427milijardi dolara uslijed posebnih zahtjeva za financiranjem Iraka iborbu protiv terorizma, pokazuju najnovije procijene.
WASHINGTON, 26. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Američki proračunski manjak vjerojatno će u ovoj fiskalnoj godini dosegnuti rekordnih 427 milijardi dolara uslijed posebnih zahtjeva za financiranjem Iraka i borbu protiv terorizma, pokazuju najnovije procijene.

Dužnosnik Bushove administracije kazao je da najnovije procjene manjka uključuju posebnih 80 milijardi dolara zahtjeva za financiranje operacija u Iraku, Afganistanu i drugdje kao dio globalnog rata protiv terorizma.

Ukoliko su te procjene točne, deficit u američkom proračunu premašit će 412 milijardi dolara zabilježenih u fiskalnoj 2004. No, u odnosu na vrijednost bruto domaćeg proizvoda, ove će godine biti smanjen na 3,5 posto, prema lanjskih 3,6 posto, te će biti znatno ispod manjkova zabilježenih tijekom 1980-ih.

Procijenjeni manjak u proračunu za ovu fiskalnu godinu koja završava 30. rujna objavljene su istoga dana kada je i Ured za proračun američkog Kongresa objavio svoje projekcije manjka u visini 368 milijardi dolara. No, iz toga ureda ističu da su njihove projekcije rađene samo na temelju prihoda i rashoda koji su već ukalkulirani u proračunske knjige.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙