FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: MMF traži bržu privatizaciju

boravila uBeogradu i Podgorici od 19. siječnja do 2. veljače u sklopu peterevizije trogodišnjeg financijskog aranžmana Srbije i Crne Gore (SCG)s MMF-om.
Beograd,3.veljače 2005.(Hina) - Veliki udio državnog sektora u gospodarstvu jedan je od najvećih problema u Srbiji, ocijenila je misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja je boravila u Beogradu i Podgorici od 19. siječnja do 2. veljače u sklopu pete revizije trogodišnjeg financijskog aranžmana Srbije i Crne Gore (SCG) s MMF-om.

"Privatni sektor je nedovoljan, jer čini 45 posto ukupne gospodarske aktivnosti. Rezultat toga je nekonkurentno gospodarstvo, mali izvoz od 16 posto bruto društvenog proizvoda i veliki uvoz koji čini 43 posto (BDP)", izjavila je voditeljica Misije MMF-a Pirita Sors na konferenciji za novinstvo u vladi Srbije.

Upozorila je i da se platni deficit u poslovima s inozemstvom financira novim zaduženjima u iznosu većem od jedne milijarde dolara godišnje. Stoga će za vlast u Srbiji u ovoj godini, uz rješavanja problema rastućeg vanjskotrgovinskog deficita, veliki izazov biti suzbijanje inflatornih pritisaka i potražnje koja sada premašuje učinkovitost.

"Brža privatizacija i prestrukturiranje državnih i društvenih poduzeća potaknuli bi investicije, stvorili uvjete za rast zaposlenosti i povećanje izvoza", rekla je Sors.

Dodala je da je za smirivanje pritisaka na plaće i za borbu protiv inflacije ključno preustroj velikih javnih poduzeća.

Po njezinim riječima, plaće u Srbiji su veće nego u nekim zemljama u okolini, što je loš signal stranim investitorima". Sors je dodala da MMF ne uvjetuje razinu plaća, ali preporučuje da one budu sukladne rastu produktivnosti.

Sorsa je potvrdila da srbijanska vlada uz pomoć MMF priprema plan koji bi trebao osigurati da ovogodišnja inflacija bude manja od 10 posto.

U sklopu revizije trogodišnjeg financijskog aranžmana Srbije i Crne Gore s MMF-om za razdoblje od 2002. do 2005. godine bit će obavljene još dvije revizije, a kako je rekla Sorsa, o srbijanskoj vladi ovisi hoće li biti sklopljen novi financijski aranžman.

(hina) xtman ybs

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙