FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordan manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni SAD-a

WASHINGTON, 11. veljače 2005. (Hina/AP) - Američki trgovinski manjak uprošloj je godini dosegnuo rekordnih 617,7 milijardi dolara, pokazujupodaci američkog ministarstva trgovine.
WASHINGTON, 11. veljače 2005. (Hina/AP) - Američki trgovinski manjak u prošloj je godini dosegnuo rekordnih 617,7 milijardi dolara, pokazuju podaci američkog ministarstva trgovine.

Takva brojka svjedoči o rekordno visokom apetitu Amerikanaca za svim stranim robama od sirove nafte do uvoznih automobila. SAD je zabilježio manjak čak i u vanjskotrgovinskoj razmjeni poljoprivrednim proizvodima, budući je uvoz vina, sireva i drugih prehrambenih proizvoda dosegnuo rekordnu vrijednost.

Manjak u 2004. za 24,4 posto je veći u odnosu na godinu ranije, kazali su u ministarstvu. Američki manjak u razmjeni s Kinom također je dosegnuo rekordne 162 milijarde dolara, što je 30,5 posto više u odnosu na godinu ranije i najveći manjak ikad ostvaren u razmjeni s jednom zemljom.

Oštro pogoršanje američke izvedbe u trgovini sigurno će potaknuti nove kritike gospodarskih politika predsjednika Busha. Demokrati tvrde da administracija ne čini dovoljno na suzbijanju nepoštenih vanjskotrgovinskih praksi. To uključuje kinesku valutnu politiku, za koju američki proizvođači vjeruju da je smišljeno podcijenila juan za čak 40 posto, dajući kineskim kompanijama golemu konkurentsku prednost u odnosu na američke tvrtke.

Američka administracija tvrdi da manjkovi odražavaju činjenicu da SAD bilježi brži rast od ostatka svijeta, stvarajući veću potražnju za robom iz uvoza. No, privatne ekonomiste brine da je manjak dosegao takve stratosferske razine da bi stranci mogli odlučiti da ne žele držati previše dolarske imovine.

Manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni SAD-a u prosincu spustio se 4,9 posto na 56,4 milijarde dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙