FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF upozorava Ukrajinu na pregrijavanje gospodarstva

WASHINGTON, 25. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Međunarodni monetarnifond (MMF) upozorio je Ukrajinu, koja je upravo dobila novog čelnika,da obnovi proračunsku disciplinu koja je pošla naopako uočiprosinačkih izbora u toj zemlji.
WASHINGTON, 25. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je Ukrajinu, koja je upravo dobila novog čelnika, da obnovi proračunsku disciplinu koja je pošla naopako uoči prosinačkih izbora u toj zemlji.

U svom godišnjem izvješću o stanju u ukrajinskom gospodarstvu, MMF je kazao da postoje dokazi da u pojedinim sektorima gospodarstvo posluje blizu svoga potencijala, što znači da bi moglo doći do pregrijavanja i ekonomskih nestabilnosti.

Novi hipotekarni zajmovi i visoka potražnja za nekretninama prenapregnuli su ponudu građevinskim materijalima, a slično je s ponudom u izvozno orijentiranoj proizvodnji kovina.

Istodobno, inflacija je u porastu, dosegnuvši u lanjskome rujnu 10,7 posto nakon deflacije 0,6 posto u 2002. uslijed viših cijena i snažnog rasta plaća.

Bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kučma više je nego udvostručio minimalnu mjesečnu mirovinu sa 25 na 54 dolara. Taj potez procijenjeni je proračunski manjak u ovogodišnjem proračunu od 1,8 posto BDP-a učinio neodrživim, upozorili su iz MMF-a.

Ukrajina koristi zajmove MMF-a, a njezin trenutni kreditni aranžman istječe krajem ožujka. U MMF-u očekuju da će započeti razgovore s novom vladom do kraja mjeseca.

U svom godišnjem izvješću o ukrajinskom gospodarstvu MMF je pohvalio njegove snažne stope rasta, potaknute dinamičnom vanjskom i unutarnjom potražnjom, no upozorio je da je gospodarstvo podložno vanjskim šokovima. Većina izvoznog ukrajinskog uzleta vezana je za kinesku i rusku potražnju čelika te rusku potražnju za strojevima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙