FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevo: još tri optužnice iz Den Haaga?

SARAJEVO,23. veljače 2005.(Hina) - Međunarodni kazneni sud za bivšuJugoslaviju (ICTY) optužio je još tri osobe bošnjačke nacionalnosti zaratne zločine počinjene tijekom rata u Bosni i Hercegovini, objavilaje u srijedu bosanskohercegovačka državna televizija BHT 1.
SARAJEVO,23. veljače 2005.(Hina) - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) optužio je još tri osobe bošnjačke nacionalnosti za ratne zločine počinjene tijekom rata u Bosni i Hercegovini, objavila je u srijedu bosanskohercegovačka državna televizija BHT 1.

Ovaj izvor tvrdi kako je osim ratnog zapovjednika Armije BiH, umirovljenog generala Rasima Delića, ICTY optužio i bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, zapovjednika Trećeg korpusa Armije BiH generala Sakiba Mahmuljina te Edhema Godinjaka koji je u ratnom razdoblju bio zapovjednik policije u mjestu Tarčin kod Sarajeva.

Prema navodima BHT 1, optužnice protiv ove trojice iz Den Haaga bi trebale biti proslijeđene u Sarajevo do kraja tjedna.

Nije poznato na što bi se optužnice mogle točno odnositi no poznato je kako je Ganić tijekom rata praktično bio zamjenikom Alije Izetbegovića u Predsjedništvu BiH dok je Mahmuljin bio na čelu korpusa u kojemu je bila i postrojba "El Mudžahid" u čijem su sastavu bili i dragovoljci iz islamskih zemalja.

Upravo zbog zločina koje su oni počinili, Rasim Delić je optužen po zapovjednoj odgovornosti.

Edhem Godinjak mogao bi biti povezan sa zločinim počinjenim u zarobljeničkom logoru "Silos" koji je tijekom rata funkcionirao u Tarčinu.

Tamo su bili zatočene brojne osobe uglavnom srpske nacionalnosti a mnogi od bivših zarobljeika svjedočili su o ubojstvima koja su vidjeli i zlostavljanjima kojima su bili izloženi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙