FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Delić optužnicu dočekao "s iznenađenjem ali i olakšanjem"

SARAJEVO,23. veljače 2005.(Hina) - Umirovljeni general Armije Bosne iHercegovine Rasim Delić protiv kojega je Međunarodni kazneni sud zabivšu Jugoslaviju (ICTY) podigao optužnicu za ratne zločine izjavio jeu utorak navečer kako je ovu vijest iz Den Haaga dočekao "saiznenađenjem ali i olakšanjem".
SARAJEVO,23. veljače 2005.(Hina) - Umirovljeni general Armije Bosne i Hercegovine Rasim Delić protiv kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podigao optužnicu za ratne zločine izjavio je u utorak navečer kako je ovu vijest iz Den Haaga dočekao "sa iznenađenjem ali i olakšanjem".

"Iznenađen sam jer ne postoji moja objektivna odgovornost. Dočekao sam ovo ipak s olakšanjem jer su ovime prekinute sve dosadašnje špekulacije", kazao je Delić u izjavi za televiziju BHT 1 podsjetivši kako ga "već godinama šalju u Den Haag".

Delić je potvrdio kako su ga tijekom dana pozvali iz Vlade Federacije BiH i predočili mu optužnicu te da je odmah najavio kako će se dragovoljno predati.

"Ja sam legalist i kao takav branit ću istinu o ratu u BiH i u Den Haagu", kazao je Delić u izjavi koju je dao u svom stanu u Sarajevu.

Iako ICTY još nije objavio na što se točno odnosi optužnica protiv Delića, on je izjavio kako ga se tereti po osnovi zapovjedne odgovornosti za zločine što ih je počinila postrojba "El Mudžahid" koja je djelovala u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH na području središnje Bosne.

Delić tvrdi kako tu njegove odgovornosti ne može biti jer su postojala tri stupnja zapovjedanja ovom postrojbom te da je sve što je "El Mudžahid" učinio "daleko od njega".

Pri tom je dodao kako niti jedan zapovjednik u redovima Amije BiH nikada nije odobrio o ništa što bi bilo protivno ženevskim konvencijama.

Delić je kazao kako mu nije poznato jesu li možda na popisu onih koje je optužio haaški tribunal i ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić odnosno zapovjednik Trećeg korpusa Sakib Mahmuljin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙