FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novinarska udruga traži ispriku vlasti

ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Novinari koji su prijaviliProtuobavještajnu agenciju (POA) da ih je pratila i prisluškivaladobit će "svu moguću" pomoć Hrvatskog novinarskog društva (HND),priopćila je u četvrtak ta strukovna udruga, pozvavši vlasti da seispričaju zbog takvog postupka.
ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Novinari koji su prijavili Protuobavještajnu agenciju (POA) da ih je pratila i prisluškivala dobit će "svu moguću" pomoć Hrvatskog novinarskog društva (HND), priopćila je u četvrtak ta strukovna udruga, pozvavši vlasti da se ispričaju zbog takvog postupka.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je priopćilo da će pružiti svu moguću pomoć novinarima koji od Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi i Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zahtjevaju da utvrde zašto su praćeni i prisluškivani.

To je zaključak sastanka petero novinara s predsjednikom HND-a Dragutinom Lučićem (na slici).

Na sastanku s predsjednikom HND-a bili su novinari Željko Peratović (Vjesnik), Ivanka Toma i Mario Kavain (Jutarnji list), Gordan Malić (Globus) i Boris Pavelić (Novi list). Oni su, zajedno s novinarom Feral Tribunea Ivicom Đikićem, od državnih institucija zatražili da istraže tvrdnje iz tjednika "Globus" da ih je Protuobavještajna agencija (POA) za mandata Franje Tureka, tijekom 2003. i 2004., prisluškivala pod sumnjom da sudjeluju u medijsko-obavještajnoj kampanji protiv Hrvatske.

HND od nadležnih tijela javne vlasti traži da provedu istragu o svim okolnostima koje su dovele do audiovizualne prezentacije POA-e, odnosno njezina tadašnjeg ravnatelja Tureka, pod nazivom "Informacija o obavještajno-medijskim manipulacijama s ciljem diskreditiranja Republike Hrvatske" te da se o nalazima koji se tiču novinara i medija obavijesti javnost. Od vlasti također očekuju da se ispriča novinarima koji su, kako ističu, bili predmetom obavještajne istrage.

HND i petero novinara traže usklađivanje Zakona o sigurnosnim službama s Ustavom i usklađivanje sa zakonom postupovnika sigurnosnih službi. Istodobno podržavaju sve zahtjeve za reformu sigurnosnog sustava u skladu s najvišim demokratskim, pravnim i sigurnosnim standardima članica EU.

U HND-u smatraju da "već tradicionalno" uplitanje obavještajnog aparata u poslove novinara i medija ugrožava građanske i medijske slobode.

HND je petero novinara upozorio da do zaključenja istrage ne smiju o tome objavljivati članke jer je to u suprotnosti s Kodeksom časti HND-a, koji takvu praksu tretira kao očiti sukob interesa, stoji na kraju priopćenja.

Krajem prošle godine ravnatelj POA-e Joško Podbevšek smijenjen je nakon što je novinarka Helena Puljiz prijavila nadležnim tijelima da su je tajni agenti pratili i prisluškivali te prilikom višesatnog ispitivanja pokušali podmititi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙