FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće za civilni nadzor tajnih službi sutra u POA-i

ZAGREB,9. veljače(Hina) - Članovi Vijeća za civilni nadzor, zajedno sčlanovima saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnusigurnost, posjetit će sutra POA-u, kako bi utvrdili istinitost napisau tjedniku Globus da je POA, za vrijeme mandata bivšeg ravnateljaFranje Tureka nezakonito pratila petoro novinara.
ZAGREB,9. veljače(Hina) - Članovi Vijeća za civilni nadzor, zajedno s članovima saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, posjetit će sutra POA-u, kako bi utvrdili istinitost napisa u tjedniku Globus da je POA, za vrijeme mandata bivšeg ravnatelja Franje Tureka nezakonito pratila petoro novinara.

Najavio je to predsjednik saborskoga Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak, nakon današnje sjednice Odbora, na kojoj je bilo riječi o tom slučaju.

Jarnjak je podsjetio da je Vijeće za civilni nadzor još u travnju 2004. obavilo nadzor i utvrdilo da u tom slučaju nije bilo protuzakonitog praćenja i prisluškivanja novinara.

Odbor je, međutim, prošlog tjedna zaprimio predstavke petoro novinara, nakon što je tjednik Globus izvijestio o prezentaciji dokumenta "Informacija o obavještajno-medijskim manipulacijama s ciljem diskreditacije RH".

Tu je prezentaciju, po pisanju Globusa, bivši ravnatelj POA-e Franjo Turek, u ožujku prošle godine, organizirao za predsjednike države i Vlade, a njome je skupina novinara optužena za svjesno medijsko plasiranje dezinformacija o boravištu generala Ante Gotovine, a u dogovoru s britanskim obavještajnim službama.

S obzirom na novonastalu situaciju, Odbor smatra da se njegovi članovi trebaju uključiti u nadzor pa je osnovana radna skupina od pet članova Odbora, koji će raditi skupa s Vijećem, a plan rada skupina bi trebala osmisliti do sutra, rekao je Jarnjak.

Naglasio je kako će Odbor pregledati sve dokumente koji se tiču tog slučaja, kako bi zaštitio temeljna ljudska prava novinara, ali i nacionalni interes, te omogućio djelatnicima POA-e da obavljaju svoj posao, u skladu sa zakonima.

Suzdržan je oko osnivanja radne skupine bio SDP-ovac Šime Lučin, koji smatra da bi se o prezentaciji trebali očitovati predsjednici države i Vlade koji su ju i vidjeli, a da bi se o tome jesu li i s kojim argumentima pokrenute mjere praćenja trebao izjasniti predsjednik Vrhovnog suda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙