FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND: Pružit ćemo svu pomoć praćenim i prisluškivanim novinarima

ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND)pružit će svu moguću pomoć novinarkama i novinarima koji od Vijeća zacivilni nadzor sigurnosnih službi i Odbora za unutarnju politiku inacionalnu sigurnost zahtjevaju da utvrde zašto su praćeni iprisluškivani, jedan je od zaključaka sa sastanka petero novinara spredsjednikom HND-a Dragutinom Lučićem, priopćeno je danas iz HND-a.
ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pružit će svu moguću pomoć novinarkama i novinarima koji od Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi i Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zahtjevaju da utvrde zašto su praćeni i prisluškivani, jedan je od zaključaka sa sastanka petero novinara s predsjednikom HND-a Dragutinom Lučićem, priopćeno je danas iz HND-a.

Na jučerašnjem sastanku s predsjednikom HND-a bili su novinari Željko Peratović (Vjesnik), Ivanka Toma i Mario Kavain (Jutarnji list), Gordan Malić (Globus) i Boris Pavelić (Novi list). Oni su, zajedno s novinarom Feral Tribunea Ivicom Đikićem, od državnih institucija zatražili da istraže navode iz tjednika "Globus" da ih je Protuobavještajna agencija (POA), tijekom 2003. i 2004., prisluškivala pod sumnjom da sudjeluju u medijsko-obavještajnoj kampanji protiv Hrvatske.

U HND-u navode da od nadležnih tijela javne vlasti traže da provedu istragu o svim okolnostima koje su dovele do audiovizualne prezentacije POA-e pod nazivom "Informacija o obavještajno-medijskim manipulacijama s ciljem diskreditiranja Republike Hravtske" te da se o nalazima koji se tiču novinara i medija obavijesti javnost. Od vlasti također očekuju da se ispriča novinarima koji su, kako ističu, bili predmetom obavještajne istrage.

HND i petero novinara traže usklađivanje Zakona o sigurnosnim službama s Ustavom i usklađivanje sa zakonom postupovnika sigurnosnih službi. Istodobno podržavaju sve zahtjeve za reformu sigurnosnog sustava u skladu s najvišim demokratskim, pravnim i sigurnosnim standardima članica EU.

U HND-u smatraju da "već tradicionalno" uplitanje obavještajnog aparata u poslove novinara i medija ugrožava građanske i medijske slobode.

HND je petero novinare upozorio da do zaključenja istrage ne smiju o tome objavljivati članke jer je to u suprotnosti s Kodeksom časti HND-a, koji takvu praksu tretira kao očiti sukob interesa, stoji na kraju priopćenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙