FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SEEMO prosvjeduje radi presude Ljubici Letinić i navodnog prisluškivanja novinara

ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - SEEMO, medijska organizacija zajugoistočnu Europu sa sjedištem u Beču, duboko je zabrinut činjenicomda je hrvatski sud potvrdio uvjetnu zatvorsku kaznu novinarki LjubiciLetinić radi klevete, stoji u pismu ove organizacije upućenompredsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, predsjedniku vlade IviSanaderu i predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu, u kojem se hrvatskevlasti pozivaju i da istraže slučaj navodnog prisluškivanja peteronovinara koje je poduzela Protuobavještajna agencija (POA).
ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - SEEMO, medijska organizacija za jugoistočnu Europu sa sjedištem u Beču, duboko je zabrinut činjenicom da je hrvatski sud potvrdio uvjetnu zatvorsku kaznu novinarki Ljubici Letinić radi klevete, stoji u pismu ove organizacije upućenom predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, predsjedniku vlade Ivi Sanaderu i predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu, u kojem se hrvatske vlasti pozivaju i da istraže slučaj navodnog prisluškivanja petero novinara koje je poduzela Protuobavještajna agencija (POA).

SEEMO, organizacija koja okuplja urednike, medijske djelatnike i vodeće novinare jugoistočne Europe, u pismu izražava zabrinutost odlukom Županijskog suda u Splitu kojom potvrđuje dvomjesečnu uvjetnu kaznu novinarki HRT-a Ljubici Letinić radi klevete.

SEEMO, stoji u pismu dostavljenom Hini, smatra zatvorsku kaznu radi klevete, uvjetnu ili ne, krupnim kršenjem međunarodno prihvaćenih standarda. "Zajedno s brojnim drugim međuvladinim i nevladinim organizacijama vjerujemo da se za klevetu treba suditi po građanskom zakonu, a ne kao za kaznenu djelo podložno kažnjavanju od strane države. Želimo Vas podsjetiti da je SEEMO već reagirao na ovaj slučaj 2004. godine. Stoga još jednom pozivamo hrvatske vlasti da započnu proces uklanjanja represivnih zakona koji kriminaliziraju klevetu, kao i da poduzmu odgovarajuće korake kako bi se presuda protiv Ljubice Letinić povukla", stoji u pismu koje potpisuje glavni tajnik SEEMO-a Oliver Vujović.

U pismu se navodi i da je SEEMO od strane petoro hrvatskih novinara obaviješten da ih je hrvatska Protuobavještajna agencija (POA) optužila da su se sastajali s predstavnicima stranih obavještajnih službi.

"Željko Peratović iz dnevnog lista Vjesnik, Gordan Malić iz Globusa, Ivica Đikić iz Feral Tribunea i Ivanka Toma i Mario Kavain iz Jutarnjeg lista, traže istragu nakon članka objavljenog u tjedniku Globus u kojem se tvrdi da je POA, pod vodstvom bivšeg ravnatelja Franje Tureka, snimala njihove telefonske razgovore 2003. i 2004. godine jer ih se sumnjičilo da sudjeluju u medijsko-obavještajnoj kampanju protiv Hrvatske. Novinari su rekli da objavljeni dokument POA-e opisuje njihove članke o istragama Suda za ratne zločine u Haagu i djelovanju službi sigurnosti kao 'smišljenu, organiziranu i koordiniranu kampanju za širenje dezinformacija koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost'", stoji u pismu SEEMO-a.

SEEMO poziva hrvatske vlasti da istraže ovaj slučaj i omoguće slobodan rad novinarima, kaže se u pismu i podsjeća da je sigurno okruženje za rad, oslobođeno pritisaka, temeljno načelo u svakom demokratskom društvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙