FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novinari traže istragu o navodima da ih je prisluškivala POA

ZAGREB, 7. veljače 2005. (Hina) - Petoro hrvatskih novinara traži da seistraže navodi tjednika "Globus" da ih je Protuobavještajna agencija(POA) tijekom 2003. i 2004. prisluškivala pod sumnjom da sudjeluju umedijsko-obavještajnoj kampanji protiv Hrvatske.
ZAGREB, 7. veljače 2005. (Hina) - Petoro hrvatskih novinara traži da se istraže navodi tjednika "Globus" da ih je Protuobavještajna agencija (POA) tijekom 2003. i 2004. prisluškivala pod sumnjom da sudjeluju u medijsko-obavještajnoj kampanji protiv Hrvatske.

U pisanom zahtjevu upućenom u ponedjeljak Hrvatskom novinarskom društvu (HND), saborskim odborima za nacionalnu sigurnost i ljudska prava, te Vijeću za civilni nadzor sigurnosnih službi, novinari zahtijevaju da se istraže navodi iz tjednika "Globus".

Novinari Gordan Malić (Globus), Željko Peratović (Vjesnik), Ivanka Toma i Mario Kavain (Jutarnji list) i Ivica Đikić (Feral Tribune) pozivaju se na tekst "Globusa" od 4. veljače, pod naslovom "Turekova prezentacija", u kojemu su objavljeni dokumenti POA-e kojima se, tvrde novinari, teško kleveće njihov rad.

Spomenuti novinari ističu da je POA u dokumentu koji je objavio "Globus", pod nazivom "Informacija o obavještajno-medijskim manipulacijama s ciljem diskreditacije Republike Hrvatske", obuhvatila njihovo pisanje na temu haških istraga, djelovanja sigurnosnih službi, itd., te da je njihovu svakodnevnu djelatnost proglasila "smišljenim, organiziranim i koordiniranim plasiranjem dezinformacija opasnim po sigurnost države".

Upozoravaju da je tim dokumentom pouzdano utvrđeno da su neki od njih, uključujući i novinara i urednika Jutarnjeg lista Davor Butkovića, kroz dvije godine (2003.-2004.) bili pod povremenim mjerama nadzora POA-e, a da za Peratovića i Borisa Pavelića (Novi list) postoji sumnja u isto.

"Stoga zaključujemo da je POA u mandatu ravnatelja Franje Tureka djelovala nezakonito protiv niza hrvatskih novinara, konstruirajući monstruoznu 'Informaciju o ...", kako bi naše tekstove prikazala opasnim po državnu sigurnost", ističu u zajedničkom zahtjevu.

Novinari napominju da takav stav o njihovu radu nije samo privatno Turekovo mišljenje, već stav važne državne institucije (POA), koji je u obliku dokumenta 1. ožujka prošle godine predočen državnom vrhu.

"Čak i s obzirom na mračnu prošlost naših tajnih službi, ovakav tip obračuna s novinarima do danas nam nije poznat", stoji u zahtjevu.

Od HND-a, navedenih saborskih odbora i Vijeća novinari traže da se, s obzirom da su najviši Vladini dužnosnici do sada demantirali postojanje tzv. prezentacije, a na njihove upite sva nadzorna tijela Vlade i Sabora demantirala nezakonito postupanje POA-e u tom slučaju, očituju na nove okolnosti izazvane objavljivanjem dokumenta u "Globusu".

Od Sabora traže da hitno osnuje istražno povjerenstvo o ovom slučaju, kao i, kako kažu, povlačenje konzekvenci zbog nefunkcioniranja Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi i Odbora za nacionalnu sigurnost.

Od HND-a traže da o slučaju izvijeste domaću i inozemnu javnost te zatraže očitovanje državnih institucija, kao i pokretanje kaznene odgovornosti.

Nakon toga će, ističu, odlučiti o eventualnoj materijalnoj naknadi štete od Vlade.

Po pisanju "Globusa", POA je u prezentaciji spomenute i nekoliko stranih novinara osumnjičila da, u sprezi s pojedincima iz stranih institucija, putem medija utječu na domaće javno mnijenje, plasirajući dezinformacije o tome gdje se nalazi odbjegli haški optuženik Ante Gotovina.

Na taj način, navodi se u tekstu, novinari žele diskreditirati hrvatske institucije, kreirati pritiske na Hrvatsku te usporiti njezino približavanje EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙