FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: Kurdi i suniti spremni podržati Ibrahima al-Džafarija

BAGDAD, 23. veljače 2005. (Hina/AFP) - Predstavnici kurdskih isunitskih stranaka u srijedu su priopćili kako su spremni surađivati snajvjerojatnijim budućim iračkim premijerom, islamistom Ibrahimomal-Džafarijem, kojeg su za mjesto predsjednika vlade kandidiralešijitske stranke pobjednice nedavnih izbora.
BAGDAD, 23. veljače 2005. (Hina/AFP) - Predstavnici kurdskih i sunitskih stranaka u srijedu su priopćili kako su spremni surađivati s najvjerojatnijim budućim iračkim premijerom, islamistom Ibrahimom al-Džafarijem, kojeg su za mjesto predsjednika vlade kandidirale šijitske stranke pobjednice nedavnih izbora.

"Nadamo se da će al-Džafari uspjeti osnovati tranzicijsku vladu što je prije moguće, birajući najkvalitetnije ljude", rekao je za France presse dužnosnik Demokratske stranke Kurdistana (PDK) Masud Barzani.

"Poduprijet ćemo ga i pomoći mu", rekao je Mohamed Ihsane, "ministar za ljudska prava" stranke PDK koja kontrolira kurdske pokrajine Erbil i Dohuk na sjeveru zemlje.

"Al-Džafari je već dugo angažiran na borbi protiv diktature i vodi računa o ostvarenju ljudskih prava kada je riječ o Kurdima u demokratskom Iraku", rekao je Ihsane izrazivši istodobno žaljenje zbog "sporosti kojom se odvijaju konzultacije o imenovanjima dužnosnika na vodeće državne dužnosti".

Dodao je i kako postoji načelno slaganje oko izbora Jalala Talabanija za predsjednika.

Al-Džafarija je podržala i stranka sunitskog čelnika Adnana Pachachija. "Normalno je da pobjednička lista predloži svog kandidata. Taj prijedlog je rezultat dogovora što je dobra stvar", kazao je dužnosnik Pachachijevog Pokreta neovisnih demokrata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙