FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umjereni šijit al-Jaafari kandidat za iračkog premijera

BAGDAD, 15. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Irački potpredsjednikIbrahim al-Jaafari, koji bi mogao postati idući irački premijer,diplomaciju i dijalog smatra načinom rješavanja sektaških problemakoji su zahvatili tu zemlju.
BAGDAD, 15. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Irački potpredsjednik Ibrahim al-Jaafari, koji bi mogao postati idući irački premijer, diplomaciju i dijalog smatra načinom rješavanja sektaških problema koji su zahvatili tu zemlju.

Glavni šijitski savez, pobjednik nedavnih izbora, zalaže se da čelnik stranke Dawa al-Jaafari preuzme mjesto premijera, javlja agencija Reuters pozivajući se na službene izvore.

Al-Jaafari (58) je napustio Irak 1980. godine nakon što je vidio kako Sadam Husein daje pogubiti tisuće njegovih suboraca iz šijitske stranke Dawa.

Vratio se u Irak 2003. godine kako bi bio član prijelaznog vijeća koje je vodilo Irak prije izbora.

Rođen je u Kerbali i završio je medicinski fakultet na sveučilištu u Mosulu prije nego se priključio stranci Dawa - najstarijem islamskom pokretu u Iraku - 1966. godine.

Umjereni šijitski političar vjeruje da Irak više nikada neće zahvatiti građanski rat, ali su ga godine suprostavljanja Sadamu Huseinu u Iraku i izvan zemlje učinile opreznim da zaključi kako američke postrojbe ne bi trebale tu zemlju napustiti tako skoro.

Većinski šijiti, koji su bili diskriminirani pod Sadamovim režimom, dobili su 48 posto glasova na izborima održanima 30. siječnja, dok su suniti, koji su za vrijeme Sadama uživali povlastice, marginalizirani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙