FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: Sistanijev savez pobijedio sa 48,1 posto glasova

BAGDAD, 13. veljače 2005. (Hina) - Pobjedu na iračkim izborimaodržanima 30. siječnja odnio je Ujedinjeni irački savez, odnosnošijitska lista s potporom velikog ajatolaha Alija Sistanija s dobivena132 od ukupno 275 mjesta u novom iračkom parlamentu, dok je koalicijakurdskih stranaka osvojila 71 mjesto, lista premijera Iyada Allawija38, a lista predsjednika, države Ghazija al-Yawara samo pet mjesta,izvijestilo je u nedjelju iračko izborno povjerenstvo.
BAGDAD, 13. veljače 2005. (Hina) - Pobjedu na iračkim izborima održanima 30. siječnja odnio je Ujedinjeni irački savez, odnosno šijitska lista s potporom velikog ajatolaha Alija Sistanija s dobivena 132 od ukupno 275 mjesta u novom iračkom parlamentu, dok je koalicija kurdskih stranaka osvojila 71 mjesto, lista premijera Iyada Allawija 38, a lista predsjednika, države Ghazija al-Yawara samo pet mjesta, izvijestilo je u nedjelju iračko izborno povjerenstvo.

Odnosno, Ujedinjeni irački savez osvojio je 48,1 posto glasova, 25,7 posto pripalo je koaliciji kurdskih stranaka, a 13,8 posto ljudi glasalo je za listu premijera Iyada Allawija te svega 1,7 posto za Al-Yawarovu sunitsku listu.

Izborima se, prema podacima povjerenstva odazvalo oko 59 posto stanovnika s pravom glasa - 8.456.266 birača od ukupno upisanih 14,2 milijuna.

"Danas obilježavamo rođenje novog demokratskog Iraka", rekao je na početku konferencije za novinare predstavnik izbornog povjerenstva Farid Ayar, objasnivši kako je do odgode objavljivanja konačnih izbornih rezultata nekoliko puta dolazilo zbog odlučnosti povjerenstva da "dobro provjeri rezultate".

Pored rezultata na saveznoj razini, Ayar je objavio i rezultate izbora za parlament autonomne kurdske pokrajine u kojoj je 89,5 posto glasova odnio savez dvaju velikih stranaka Demokratske stranke Kurdistana Masuda Barzanija i Demokratske unije Kurdistana Džalala Talabanija.

Stanovnici Iraka 30. siječnja su izabrali 275 članova Nacionalne skupštine, 18 Pokrajinskih vijeća i u autonomnom Kurdistanu 111 članova parlamenta. Ukoliko u predstojeća tri dana ne bude nikakvih pritužbi na objavljene rezultate oni će biti i službeno potvrđeni.

Izbore je također obilježio i slab odaziv u sunitskim područjima koji je varirao od dva posto u prvoinciji Anbar do 29 u provinciji Salahadin.

Suniti, koji čije 20 posto iračkog stanovništa i dominirali su zemljom u doba Sadama Huseina, sada će biti marginalno zastupljeni u parlamentu i imat će slab politički utjecaj. Ta bi činjenica mogla dodatno potaknuti nestabilnost u zemlji kojoj i ovako najviše pridonose napadi sunitskih gerilaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙