FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD spreman surađivati sa šijitskim premijerom u Iraku

WASHINGTON, 22. veljače 2005. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države spremnesu surađivati s novom vladom u Iraku, čak i ako, što je vrlovjerojatno, premijer bude iz redova najveće iračke šijitske strankekoja je povezana s Iranom.
WASHINGTON, 22. veljače 2005. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države spremne su surađivati s novom vladom u Iraku, čak i ako, što je vrlo vjerojatno, premijer bude iz redova najveće iračke šijitske stranke koja je povezana s Iranom.

"S nestrpljenjem očekujemo suradnju s čitavom iračkom vladom koja će se formirati", kazao je službeni predstavnik State Departmenta Richard Boucher. "S nestrpljenjem priželjkujemo konstruktivne veze s prijelaznom iračkom vladom", dodao je.

Islamist Ibrahim al Džafari (58), vođa stranke Dawa, jednoglasno je u utorak imenovan kandidatom liste Ujedinjenog iračkog saveza (AUI) na dužnost predsjednika vlade.

Džafari predvodi najstariju šijitsku stranku u Iraku Dawa koja uživa veliku popularnost zbog borbe s režimom Sadama Huseina, ali njezine moguće veze s Iranom izazivaju zabrinutost.

Protivnici optužuju Džafarija za korupciju, da je u dosluhu s Iranom i da propovijeda konzervativni islam koji ne pozna prava žena. Tijekom razgovora o temeljnom zakonu kojim će se urediti život u zemlji dok se ne donese ustav, predvodio je kampanju u kojoj je isticao da jedino islam može biti temelj zakonodavstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙