FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena dionica tehnoloških i automobilskih tvrtki

LONDON/FRANKFURT, 18. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Slaba poslovnaizvješća iz američke industrije čipova koja su pogodila tehnološkedionice i oporavak eura prema dolaru koji je pritisnuo dioniceizvoznika automobila ograničavali su u petak jačanje europskihburzovnih indeksa.
LONDON/FRANKFURT, 18. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Slaba poslovna izvješća iz američke industrije čipova koja su pogodila tehnološke dionice i oporavak eura prema dolaru koji je pritisnuo dionice izvoznika automobila ograničavali su u petak jačanje europskih burzovnih indeksa.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,03 posto, na 5.055 bodova. Frankfurtski DAX indeks ostao je gotovo nepromijenjen, na 4.369 bodova.

Dionice francusko-talijanskog proizvođača čipova STMicroelectronics i nizozemskog proizvođača čipova ASML-a oslabile su gotovo jedan posto po objavi izvješća koje je pokazalo da su sjevernoamerički proizvođači opreme za proizvodnju mikročipova zabilježili u siječnju pad narudžbi za 18 posto u odnosu na mjesec prije.

Optimizam ulagača narušile su također i zabrinutosti oko eskalacije tenzija na Bliskom istoku, nakon što je američki predsjednik Bush pojačao pritisak na Siriju da povuče svoje trupe iz Libanona te na Iran ako zaprijeti sigurnosti Izraela.

Europske dionice ojačale su oko šest posto od početka godine, potpomognute općenito snažnim zaradama i naznakama obnovljene korporacijske aktivnosti te unatoč usporavanju gospodarskog rasta i rastu kamatnih stopa.

Pod pritiskom su se našle i dionice europskih izvoznika automobila, poput Porschea, čije su oslabile 0,8 posto pod utjecajem jačanja eura prema dolaru nadomak najviše razine u zadnja dva tjedna.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,67 posto, na 11.660 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙