FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 22. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 4,30 sati
ZAGREB, 22. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 4,30 sati

BRUXELLES

Ministri vanjskih poslova Europske unije u ponedjeljak su u Bruxellesu još jednom pozvali Hrvatsku da što prije locira i preda Haškom sudu (ICTY) odbjeglog generala Antu Gotovinu. "Puna i bezuvjetna suradnja zemalja zapadnog Balkana s ICTY-em ostaje bitan zahtjev za nastavak približavanja EU-u. Vijeće je pozvalo Hrvatsku da poduzme potrebne korake za punu suradnju s ICTY-em i ponovilo da zadnji preostali optuženik mora biti lociran i prebačen u Den Haag što je prije moguće", kaže se zaključcima o zapadnom Balkanu, koje su ministri usvojili u ponedjeljak poslijepodne na svom redovitom mjesečnom sastanku. Vijeće je također pozdravilo prijedlog pregovaračkog okvira za Hrvatsku i pozvalo "nadležna tijela da ispitaju taj prijedlog kako bi se postigla suglasnost o okviru s ciljem otvaranja pristupnih pregovora 17. ožujka 2005, bude li Hrvatska u potpunosti surađivala s ICTY-em - kao što je odlučilo Europsko vijeće 16. i 17. prosinca 2004.". "Hrvatska je dobrodošla u EU, ali mora učiniti sve kako bi se do 16. ožujka moglo zaključiti da je suradnja s ICTY-em potpuna", rekao je na završnoj konferenciji za novinare predsjedatelj Vijeća EU-a, luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn.

BRUXELLES

Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u ponedjeljak u Bruxellesu uvjerenje da će Zagreb zadovoljiti uvjet suradnje s Haškim sudom i početi pristupne pregovore s EU-om 17. ožujka, kako je i predviđeno. "Vjerujem da će Hrvatska zadovoljiti uvjet pune suradnje, da će dokazati da u potpunosti surađuje s Haškim sudom i u ovom trenutku nema govora o odgodi pregovora, za koje se mi intenzivno pripremamo i tražimo da počnu 17. ožujka", rekla je Grabar-Kitarović. Hrvatska ministrica sudjelovala je, zajedno s ostalim kolegama iz kandidatskih zemalja, na radnom ručku s ministrima europskih poslova zemalja članica. Svoj optimizam ministrica zasniva "na temelju onoga što rade naše službe, uključujući i diplomaciju" i stoga "vjeruje da će Hrvatska do 17. ožujka dokazati da se maksimalno trudi kako bi se riješilo preostalo pitanje u suradnji s Haškim sudom", slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine.

ZAGREB

Američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je u Bruxellesu nastojao uvjeriti Europljane, koji su u velikoj većini bili protiv rata u Iraku, u potrebu zajedničkog djelovanja na izgradnji demokracije na Bliskom istoku i oštre politike prema Iranu i Siriji, javljaju agencije. Bush je to istaknuo u svom govoru diplomatima i političarima u zgradi Concert Noble u Bruxellesu, prvog dana svoje europske turneje na koju je krenuo s ciljem jačanja partnerstva SAD-a i Europske unije. Goleme razlike u gledištima SAD-a i europskih zemalja oko rata u Iraku, Bush je nazvao "privremenom raspravom" i "prolaznim neslaganjima vlada", te nastojao pokazati kako je najveći europski prioritet, izraelsko-palestinski mir, sad visoko i na američkom popisu zanimanja, nakon što je to tijekom prvog mandata, u očima mnogih europskih čelnika, sustavno zanemarivao, prenosi agencija Reuters. "Naša najveća prilika i prvi cilj je mir na Bliskom istoku. Rješenje sukoba između Izraelaca i Palestinaca sad je na dohvat ruke", ustvrdio je, pozvavši Izraelce na prestanak svih kolonizatorskih aktivnosti, Palestince na borbu protiv terorizma i arapske zemlje na "priznavanje Izraela", rekao je Bush.

BRUXELLES

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU u su ponedjeljak istaknuli da Kosovo do sredine ove godine mora u potpunosti ispunjavati standarde o manjinskim pravima i poštivanju etničkih skupina ako želi napredovati prema europskim integracijama, navodi se u izjavi usuglašenoj na kraju sastanka u Bruxellesu. "Standardi znače poštivanje manjina. Standardi znače multietničko Kosovo. To je nešto što svi trebaju razumjeti", kazao je na konferenciji za novinare visoki predstavnik EU-a za vansjku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana, a prenosi agencija Reuters. "Uočen je mali napredak, ali u idućih tri do pet mjeseci moramo te napore vidjeti pretvorene u pravo djelovanje i prave rezultate na terenu", istaknuo je upravitelj UN-ove administracije na Kosovu Soren Jessen Petersen koji je europske ministre u Bruxellesu izvijestio o situaciji na Kosovu. Kako prenosi agencija Deutsche Presse (dpa), europski ministri dogovorili su se da će pojačati suradnju s ukrajinskom novom demokratski izabranom vladom, što bi uključivalo i početak pregovora o ambicioznom sporazumu o suradnji i dijalogu o vanjskoj i sigurnosnoj politici. No, u izjavi ministara Ukrajini nisu ponuđeni nikakvi vidici o članstvu u EU, što je zahtjev ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka. Ministri su također obećali da će nastaviti napore za okončanjem izraelsko-palestinskog nasilja, istaknuvši da je cilj rad na suživotu dviju država i stvaranje neovisne demokratske i funkcionalne palestinske države.

BRUXELLES

Američki predsjednik George W. Bush i francuski Jacques Chirac zapečatili su u ponedjeljak navečer u Bruxellesu svoju pomirbu ostavivši po strani nesuglasice o Iraku i ujedinivši napore kako bi se ukinulo skrbništvo Sirije nad Libanonom. Dvojica predsjednika su u ponedjeljak navečer nešto više od dva sata razgovarali u američkom veleposlanstvu u Bruxellesu, nakon čega su razgovor nastavili na radnoj večeri u društvu šefova njihovih diplomacija Condoleezze Rice i Michaela Barniera te bliskih suradnika. Bush i Chirac koji su u velikom salonu rezidencije američkog veleposlanika bili jedan pored drugog, nastojeći zaboraviti svoje nesuglasice zbog Iraka, bili su nasmiješeni, ali pomalo napeti, javljaju agencije. Pred fotografima, snimateljem i novinarima natjecali su se u ljubaznosti. "Svaki put kada se sastanem s Jacquesom Chiracom, on ima dobar savjet", kazao je Bush. "Uvijek smo bili u iznimno srdačnim odnosima", uzvratio mu je francuski predsjednik, ustvrdivši da su bilateralne i prekoatlantske veze "izvrsne". Dvojica predsjednika spomenula su mnoga područja na kojima Francuzi i Amerikanci tijesno surađuju, bilo da je riječ o Afganistanu, Balkanu, o borbi protiv terorizma ili pak, kako je istaknuo Bush, o suzbijanju gladi i bolesti u svijetu.

BRUXELLES

Više tisuća ljudi okupilo se u ponedjeljak navečer pred američkim veleposlanstvom u Bruxellesu prosvjedujući protiv politike predsjednika Georgea W. Busha koji je večer prije doputovao u belgijsku prijestolnicu, izvijestio je novinar AFP-a. Prosvjed koji je organizirala udruga "Stop-Bush" koja okuplja više od 80 organizacija za mir, ljudska prava i okoliš, protekao je u miru, uz jak policijski nadzor, navodi isti izvor. Tijekom boravka američkog predsjednika koji je će utorak u istom gradu sudjelovati na dvostrukom summitu s kolegama iz NATO-a i Europske unije, najvjerojatnije će se održati i drugi prosvjedi, dodaje agencija.

ZAGREB

Predsjednik Republike Stjepan Mesić boravit će u Izraelu od 15. do 17. ožujka na poziv Memorijalnog centra Yad Vashem, priopćio je Ured Predsjednika u ponedjeljak. Na poziv uprave Memorijalnog centra Yad Vashem hrvatski predsjednik bit će nazočan otvaranju novog muzeja u Memorijalnom centru Yad Vashem u Jeruzalemu 15. ožujka. Drugog dana, 16. ožujka, predsjednik Mesić održat će govor na svečanoj sjednici koja će se održati u Yad Vashemu, kaže su u priopćenju. Očekuje se također da će se predsjednik Mesić susresti s izraelskim predsjednikom Moshe Katsavom, premijerom Arielom Sharonom te zamjenikom premijera Shimonom Peresom, zaključuje se u priopćenju.

MOSTAR

Britanski vojni helikopter Lynx srušio se u ponedjeljak u srednoj Bosni, ali su trojica članova posade pretrpjela samo lakše ozljede, obznanio je u ponedjeljak navečer glasnogovornik mirovnih snaga EU u BiH (EUFOR) Chris Percival. Helikopter se srušio u selu Ičići, pokraj Kaknja, a uzrok pada je zaplitanje u dalekovodnu mrežu. Percival je rekao da je letjelica ozbiljno oštećena, ali su trojica članova posade prošli samo s manjim ozljedama.

DUBLIN

Čelnici Sinna Feina Gerry Adams, Martin McGuinness i Martin Ferris opovrgnuli su u ponedjeljak da su u vrhu Irske republikanse armije (IRA), za što ih je optužio irski ministar pravosuđa Michael McDowell. "Odlučno tvrdimo da nismo članovi IRA-e ni njezina Oružanog vijeća", istaknuli su u zajedničkoj izjavi. "U sjevernoirskom mirovnom procesu sudjelujemo kao čelnici Sinna Feina i izabrani predstavnici zapadnog Belfasta, srednjeg Ulstera i sjevernog Kerryja", dodala je spomenuta trojka. "Usto, sastajali smo se s vojnim vijećem IRA-e kako bi pripremili prijedloge o mirovnom procesu", kazali su. Ova trojica su optužila Michaela McDowella za "zloporabu vlasti" jer je u nedjelju izjavio da su u najvišem vrhu IRA-e.

PEKING

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Il izjavio je da se višestrani pregovori o nuklearnom programu Sjeverne Koreje mogu nastaviti u "bilo kojem trenutku" ispune li se stanoviti uvjeti, prenose u ponedjeljak navečer kineska službena glasila. "Ispune li se uvjeti za četvrti krug pregovora, Sjeverna Koreja će se u svakom trenutku vratiti za pregovarački stol", kazao je Kim Jong-Il, kako navodi kineska službena agencija Nova Kina. Prvi čovjek Sjeverne Koreje, međutim, nije iznio pojedinosti o spomenutim uvjetima. To je prvi javni nastup sjevernokorejskog vođe otkako je Pjongjang 10. veljače objavio da Sjeverna Koreja posjeduje nuklearno oružje i da će se na neodređeno vrijeme povući iz pregovora zbog "neprijateljske politike" Washingtona.

PARIZ

Službenici pariške Velike džamije u ponedjeljak su utvrdili da je vanjski zid džamije išaran s više desetaka kukastih križeva i oznaka nacističkih SS jedinica, priopćio je Dalil Boubakeur, voditelj džamije. Nepoznati napadač ili skupina, u posljednjem u nizu napada na imovinu muslimanske, židovske i kršćanske vjerske zajednice u Francuskoj, na zidu je ispisao i poruku "Idite". "Ovaj neprihvatljivi čin islamofobije zabrinjavajući je simptom za prijestolnicu, a posebice pogađa parišku džamiju jer se radi njenih riječi i dobro poznate tolerancije ne može opravdati ovakvu mržnju i rasističku i islamofobičnu netrpeljivost", naveo je Dalil Boubakeure u pisanoj izjavi. Boubakeur je rekao i da je podnesena prijava policiji. Francuska policija napade na groblja i vjerske objekte u Francuskoj pripisuje neonacističkim skupinama.

HAMBURG

U Njemačkoj je umro i drugi pacijent kojem je presađen organ dobiven od donatorice zaražene bjesnoćom, priopćile su njemačke zdravstvene vlasti u ponedjeljak. Sedamdesetogodišnji pacijent kojemu je presađen bubreg umro je u ponedjeljak u bolnici u Hannoversch Muendenu, sjeverno od Kassela. Žena kojoj je presađeno plućno krilo umrla je u Hanoveru u subotu. Treći pacijent, star 45 godina, koji je od donatora dobio gušteraču i bubreg nalazi se u kritičnom stanju u bolnici u Marburgu. Organi 26 godina stare žene koja je umrla u prosincu presađeni su šestorici pacijenata. Kod troje pacijenata nisu ustanovljeni simptomi zaraze. Dva pacijenta kojima je presađena rožnica nalaze se u Mainzu i u dobrom su stanju. Ispitivanja se provode i na pacijentu u Heidelbergu kojemu je presađena jetra a koji do sada nije pokazivao simptome infekcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙