FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski parlamentarac protiv revizije povijesti

LJUBLJANA,21. veljače 2005.(Hina) - Slovenski zastupnik u Europskomparlamentu Jelko Kacin kritizirao je sadašnju vladu desnog centra zbog"mlake" politike prema Italiji i Austriji, te "povijesnogrevizionizma" u gledanju na slovenski partizanski pokret.
LJUBLJANA,21. veljače 2005.(Hina) - Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin kritizirao je sadašnju vladu desnog centra zbog "mlake" politike prema Italiji i Austriji, te "povijesnog revizionizma" u gledanju na slovenski partizanski pokret.

Odgovarajući na poziv antifašističkih udruga iz Slovenije da u Europskom parlamentu postavi pitanje o "sve jačem oživljavanju fašizma i nacizma, te netolerancije prema drugim narodima u nekim državama Europske unije, osobito u Italiji i Austriji" Kacin je ustvrdio da i sadašnja koalicijska vlada Janeza Janše želi revidirati povijest i prikazati partizansku borbu kao "komunističko nasilje", na sličan način kako je to učinila talijanska desnica filmom "Srce u jami" kako bi stekla veću potporu birača.

"I u Sloveniji i u Italiji radi se o političkoj manipulaciji", tvrdi Kacin u odgovoru partizanskim udrugama. Istaknuti političar Liberalne demokracije Slovenije (LDS) i nekadašnji ministar obrane u Europski parlament izabran je u svibnju prošle godine na listi svoje stranke, a u Strasbourgu djeluje u asocijaciji europskih liberalnih i demokratskih stranaka (ALDE).

Kacin je u odgovoru posebno kritizirao ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, pozvavši ga da "se odmori" od predsjedanja OESS-om i posveti zaštiti "nacionalnih interesa" Slovenije.

Polemika u vezi s "pogoršanim odnosima" s Italijom i Austrijom izazvana je nedavnim obilježavanjem u Italiji Dana sjećanja na talijanske izbjeglice i izjavom predsjednika austrijskog parlamenta Andreasa Khola da Slovenija ne može biti nasljednica Austrijskog državnog ugovora kao sljednica bivše Jugoslavije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙