FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Austrijski državni ugovor iznimno je važan za Sloveniju

LJUBLJANA,9. veljače(Hina) - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova usrijedu je u priopćenju za javnost navelo da je za SlovenijuAustrijski državni ugovor (ADU) kojim je 1955. ustanovljena RepublikaAustrija dokument od iznimne važnosti, te da on ne određuje samopitanje zaštite slovenske manjine u Austriji nego iaustrijsko-slovensku granicu.
LJUBLJANA,9. veljače(Hina) - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je u priopćenju za javnost navelo da je za Sloveniju Austrijski državni ugovor (ADU) kojim je 1955. ustanovljena Republika Austrija dokument od iznimne važnosti, te da on ne određuje samo pitanje zaštite slovenske manjine u Austriji nego i austrijsko-slovensku granicu.

"Austrijski državni ugovor iznimno je važan za Sloveniju jer je po njemu Austrija dužna ispunjavati međunarodno-pravne obveze oko zaštite slovenske manjine u Koruškoj i Štajerskoj, a u članku 5. njime je određena i međudržavna granica", navodi se među ostalim u izjavi slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Izjava je dana u vezi razgovora predsjednika austrijskog parlamenta Andreasa Khola za ljubljansko "Delo" u kojemu je konstatirao da Austrija ne smatra Sloveniju pravnom nasljednicom bivše SFRJ koja je bila supotpisnik tog međunarodnog ugovora.

Kako se navodi u izjavi slovenskog ministarstva vanjskih poslova, Austrijski državni ugovor je tzv. radicirani ugovor koji je Sloveniji dao automatsko pravo nasljedstva tog ugovora nakon raspada nekadašnje SFRJ. U slučaju takvih ugovora nije se moguće pozivati na pravno načelo tzv. promijenjenih okolnosti (Rebus sic stantibus) nego na načelo da je ugovore potrebno poštovati (Pacta sunt servanda), navodi se među ostalim u izjavi.

U njoj se također pojašnjava da se je Slovenija stalno smatrala nasljednicom bivše Jugoslavije i sljedništvu tog međunarodnog sporazuma i da je, što se tiče zaštite slovenske manjine iz tog ugovora, sada skrbnik tih prava iz Austrijskog državnog ugovora Slovenija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙