FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: Slovenija će vjerojatno proglasiti ekološki pojas

LJUBLJANA,19. veljače(Hina) - Slovenija će vjerojatno proglasiti svojekološki pojas u Jadranskom moru, izjavio je u subotu za komercijalnuTV-postaju POP-TV slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel uvezi sa zakonskim prijedlogom talijanskog parlamenta o proglašenjuekološkog pojasa izvan teritorijalnih voda.
LJUBLJANA,19. veljače(Hina) - Slovenija će vjerojatno proglasiti svoj ekološki pojas u Jadranskom moru, izjavio je u subotu za komercijalnu TV-postaju POP-TV slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u vezi sa zakonskim prijedlogom talijanskog parlamenta o proglašenju ekološkog pojasa izvan teritorijalnih voda.

"Italija ima puno pravo na ekološku zaštitu mora, to pravo ima i Slovenija", rekao je Rupel.

Po njegovim riječima, razlika između hrvatske ekološko-ribolovne zone u Jadranu i one koju bi mogla proglasiti Italija je u tome da je Hrvatska svojom zonom prejudicirala granicu na moru, dok to s Italijom nije slučaj.

Slovenski pomorski stručnjak Miha Pogačnik izjavio je za POP-TV da se zalaže za proglašenje slovenske ekološke zone u Jadranu. Po njegovim riječima, Slovenija to može učiniti vrlo jednostavno jer je krajem 2003. godine promijenila pomorski zakonik i tako stvorila pravnu podlogu da parlament proglasi takvu zonu.

Činom proglašenja ekološke zone Slovenija bi učvrstila svoju poziciju oko buduće delitimacije morskih zona na Jadranu u skladu s konvencijom iz Jamajke o pomorskom pravu, pojasnio je Pogačnik.

Pravo na proglašenje ekološke zone Slovenija, po njegovim riječima, ima i zato jer je naslijedila izlaz na otvoreno more od bivše SFRJ.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙