FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel osuđuje kampanju protiv susjednih država i slovenske vlade

LJUBLJANA,14. veljače 2005.(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslovaDimitrij Rupel osudio je u ponedjeljak kampanju "medijskih prosvjeda"protiv Italije i Austrije kao i protiv slovenske vlade.
LJUBLJANA,14. veljače 2005.(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel osudio je u ponedjeljak kampanju "medijskih prosvjeda" protiv Italije i Austrije kao i protiv slovenske vlade.

Odgovarajući u otvorenom pismu predsjedniku slovenskog PEN-a, književniku Veni Tauferu, koji je Rupela pozvao da jasnije reagira na talijanski film o fojbama i na izjavu predsjednika austrijskog parlamenta Andreasa Khola da Slovenija nije nasljednica Austrijskog državnog ugovora koji među ostalim štiti slovensku manjinu - jer je sporazum supotpisala SFRJ, Rupel je naveo da je slovenska vlada reagirala na primjereni način diplomatskim kanalima.

"Medijski prosvjedi protiv susjednih država i protiv slovenske vlade pojavili su se istodobno i koordinirano i uza svu nacionalnu osjetljivost valja reći da bi bilo neracionalno kad bi se naša vanjska politika vodila preko medija i partizanskih proslava", naveo je u svojem odgovoru Rupel. Dodao je da ga sadašnja atmosfera koju su u vezi s time stvorile domaće partizanske udruge i ljevica podsjeća na atmosferu iz vremena stvaranja nezavisne Slovenije kada su borce za nezavisnost upozoravali da Slovenija ne može bez SFRJ jer će će s Italijom dobiti granicu iz Rapalla i ostati bez trećine teritorija.

Partizanske udruge u Sloveniji ovih su dana u vezi s "napadima" iz Austrije i Italije na Sloveniju i njezinu prošlost navodili da su ti napadi "ohrabreni" stajalištima domaće desnice. Predsjednik partizanske udruge Janez Stanovnik rekao je da napade na slovenske partizane podržavaju i domaće "aveti", a predstavnici parlamentarne oporbe izjavili su da je mlak odnos Janšine vlade prema tim napadima zapravo "obračun s ljevicom" u Sloveniji.

"Politička dramatizacija" odnosa s Italijom i Austrijom i "borbeni žargon" koji se koristi, navodi u otvorenom pismu Rupel, motivirani su razočaranjem ljevice što je prošle jeseni izgubila izbore, pa je na vlast došla koalicija desnog centra, a ne navodnom brigom za slovensku manjinu u Austriji i Italiji, tvrdi Rupel.

Slovenski ministar vanjskih poslova ustvrdio je da nova vlada neopterećeno o povijesnim pitanjima raspravlja sa susjednim državama preko povijesnih komisija i tim stvarima ne želi opterećivati mlade naraštaje. Izjave i zaoštravanja, upozorava Rupel, dolaze od pripadnika naraštaja koji su u ratnim i poratnim događajima sudjelovali.

Sloveniji kao ravnopravnoj članici Europske unije od susjednih država ne prijeti opasnost. Da bi se razumjela veza između (povijesnih) događaja potrebno je provesti istraživanja, što Slovenija i radi u vezi s Austrijom, Italijom, pa i Hrvatskom, navodi Rupel, dodajući da su mladi naraštaji u Sloveniji neopterećeni poviješću u vrijeme kad njihova zemlja doživljava svoje "zvjezdane trenutke".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙