FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski europarlamentarac o zabrani komunističkih simbola

LJUBLJANA,13. veljače(Hina) - Zastupnik Europskog parlamenta izSlovenije Jelko Kacin izjavio je u nedjelju da se protivi inicijativizabrane korištenja komunističkih simbola, što su predložili nekizastupnici konzervativnih stranaka iz istočne Europe.
LJUBLJANA,13. veljače(Hina) - Zastupnik Europskog parlamenta iz Slovenije Jelko Kacin izjavio je u nedjelju da se protivi inicijativi zabrane korištenja komunističkih simbola, što su predložili neki zastupnici konzervativnih stranaka iz istočne Europe.

Nekadašnji slovenski ministare obrane, a sada zastupnik skupine liberalnih i demokratskih stranaka u Europskom parlamentu Jelko Kacin rekao je da je prijedlog došao od strane konzervativnih stranaka iz nekih istočnoeuropskih država koje nisu imale autentičan oslobodilački pokret poput Slovenije čiji su se partizani borili sa zvijezdom petokrakom na kapama, a da je u nekim zemljama motiviran i unutarnjim političkim odnosima.

Kacin je govoreći u emisiji TV-klub komercijalne POP-TV rekao da je takav prijedlog među ostalima dao i član mađarske stranke Fidesz. Mađarsku, pojasnio je Kacin, čekaju parlamentarni izbori, a osim toga se za vrijeme rata susretala s jakom kolaboracijom i nestankom židovske zajednice.

Kacin je također kritizirao sadašnju slovensku vladu jer ne reagira na demonizaciju partizana koja dolazi iz Italije i na tvrdnje Austrije da Slovenija nije slijednica Jugoslavije koja je supotpisala Austrijski državni ugovor koji regulira položaj slovenske manjine u toj državi.

U vezi prošlotjednog Dana sjećanja na talijanske izbjeglice i žrtve fojbi, Kacin je rekao da se čudi što na demonizaciju partizana i falsificiranje povijesti koje je prikazano u filmu RAI-a "Srce u fojbi" ne reagira slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel i drugi slovenski intelektualci koji znaju koliko je Slovenaca istjerano iz Italije u vrijeme fašizma. Među njima je bio, naveo je Kain, i otac sadašnjeg slovenskog ministra vanjskih poslova Rupela.

"Čini se da kampanja u Italiji odgovara našoj vladi jer se i sama želi obračunati s našom ljevicom", rekao je Kacin, dodajući da su žrtve takve propagande Slovenija i slovenska manjina u Italiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙