FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nove najviše cijene europskih dionica u zadnja 32 mjeseca

LONDON/FRANKFURT, 15. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u utorak su zabilježile nove najviše razine u posljednja 32mjeseca, potpomognute skokom cijena dionica švedskog proizvođačakućanskih uređaja Electroluxa.
LONDON/FRANKFURT, 15. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su zabilježile nove najviše razine u posljednja 32 mjeseca, potpomognute skokom cijena dionica švedskog proizvođača kućanskih uređaja Electroluxa.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,3 posto, na 5.056 bodova. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,25 posto, dosegnuvši 4.397 bodova.

Dionice švedskog Electroluxa poskočile su za čak 15 posto nakon što je najavio ubrzanje svoga restrukturiranja. Izdvojit će i dio poslovanja s uređajima za vanjsku upotrebu Outdoor Products, poput motornih pila, te razmatra daljnja preseljenja proizvodnje u zemlje s niskim troškovima rada.

Dobrom raspoloženju ulagača je pridonio djelomice i indeks poslovnih očekivanja njemačkog instituta za ekonomska istraživanja ZEW, koji je porastao više nego se očekivalo. No, analitičari kažu da trebaju snažniji dokazi o oporavku najvećeg europskog gospodarstva.

"Ono što uočavamo jest da su uvjeti poboljšani u odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine, no to ne govori mnogo", kazao je Steve Barrow, strateg u Bear Stearnsu.

Poslovna izvješća potaknula su jačanje mnogih dionica, pri čemu su one talijanskog pružatelja internetskih usluga Tiscali ojačale 2,7 posto nakon objave neočekivanog snažnog 16-postotnog rasta osnovne dobiti.

Ojačale su i dionice njemačke tvrtke Software, nekih 5,6 posto, pod utjecajem objave porasta operativne dobiti u četvrtom tromjesečju za 32 posto. Dionice Commerzbanke poskupjele su 1,5 posto budući je ponovno izrazila uvjerenje u ispunjenje ciljanih povrata u 2005.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,12 posto, dosegnuvši 11.646 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙