FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Begović: u pripremi izmjene Zakona o obrtu

ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - Uprava za obrt Ministarstvagospodarstva, rada i poduzetništva priprema prijedlog izmjena Zakona oobrtu, koje bi trebale pojednostavniti procedure, smanjiti troškove iolakšati uvjete za otvaranje obrta, najavio je danas pomoćnik ministragospodarstva za obrt Leo Begović.
ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - Uprava za obrt Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva priprema prijedlog izmjena Zakona o obrtu, koje bi trebale pojednostavniti procedure, smanjiti troškove i olakšati uvjete za otvaranje obrta, najavio je danas pomoćnik ministra gospodarstva za obrt Leo Begović.

Uz druge mjere koje priprema Uprava za obrt Ministarstva gospodarstva, to bi po Begovićevim riječima trebalo dovesti do povećanja broja obrtnika za 15 do 20 tisuća do 2008. godine.

Kako je istaknuo, pozitivni trend povećanja broja obrtnika zabilježen je već prošle godine tijekom koje je registrirano 3.500 novih obrta, što je značajno više od 2.300 novootvorenih obrta iz 2003. godine.

Jedna od novosti u zajedničkom prijedlogu Ministarstva i Hrvatske obrtničke komore bit će smanjenje troška ishođenja obrtnice, temeljnog dokumenta za otvaranje obrta, sa sadašnjih 500 na 200 kuna te njezino besplatno dobivanje za otvaranje obrta na područjima posebne državne skrbi, rekao je Begović.

Uz izmjene Zakona o obrtu, Begović i njegovi suradnici glavnom polugom za stvaranje povoljnih uvjeta za razvoj obrta u Hrvatskoj drže rad na unapređenju Središnjeg obrtnog registra.

Ta temeljna baza podataka obrta u Hrvatskoj danas je potpuno informatizirana i povezana s drugim bazama podataka, pa je, primjerice, putem interneta moguće dobiti izvadak iz obrtnog registra, kao i razne podatke o vlasniku obrta.

Kako je naglašeno, ažurnost registra uz smanjenje trajanja procedure za registraciju obrta i dobivanje obrtnice, za što je danas potrebo oko 15 dana, poslužit će i za kvalitetnu analizu trendova u obrtu. To će pak, rekao je Begović, omogućiti kvalitetnu osnovu za usmjeravanje mjera i programa Ministarstva u ona područja obrta za koje se objektivno utvrdi da su prosperitetna, ili pak da ima treba pomoć.

Begović je najavio i druge nove projekte Uprave za obrt Ministarstva gospodarstva, od kojih su najznačajniji bespovratni poticaji od 10 tisuća kuna obrtnicima koji zapošljavaju ili školuju naučnike u 26 izumirućih obrtničkih zanimanja te također bespovratni poticaj od 30 tisuća kuna onima koji promiču tradicijske umjetničke obrte, a koje Ministarstvo odabere na natječaju.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙