FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ceh prijevoznika HOK-a traži smanjenje cestarina za 40 posto

ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Ceh prijevoznika Hrvatske obrtničkekomore (HOK) traži hitne izmjene Zakona o prijevozu u cestovnomprometu, u dijelu koji se odnosi na ograničenje obavljanjaprijevozničke djelatnosti zbog starosti vozila, a Vladi i Ministarstvumora, turizma, prometa i razvitka uputit će zahtjev za smanjenjecestarina za 40 posto.
ZAGREB, 19. siječnja 2005. (Hina) - Ceh prijevoznika Hrvatske obrtničke komore (HOK) traži hitne izmjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, u dijelu koji se odnosi na ograničenje obavljanja prijevozničke djelatnosti zbog starosti vozila, a Vladi i Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka uputit će zahtjev za smanjenje cestarina za 40 posto.

Prijevoznici traže, kako je istaknuto na današnjoj sjednici njihova Ceha, ukidanje odredbi sadašnjeg Zakona prema kojima se prijevoznička djelatnost ne smije obavljati vozilima starijim od 18 godina, odnosno 10 godina u slučaju posebnog linijskog prijevoza putnika, pri čemu predlažu strožu tehničku kontrolu vozila.

Ceh prijevoznika predlaže i smanjenje donje starosne granice za kvalificirane vozače za početak obavljanja prijevozničke djelatnosti sa 21 godinu na 18 godina. Istodobno se predlaže da se prijevoz opasnih tvari dopusti samo vozačima s tri godine iskustva na vozilima C i E kategorije.

Ceh prijevoznika traži i smanjenje previsoke cijene cestarine hrvatskim prijevoznicima za 40 posto.

Ovakvim smanjenjem cijena cestarine iznosila bi oko 0,80 kuna po kilometru (oko 0,11 eura) što bi, smatraju prijevoznici obrtnici, bilo u skladu sa prosječnom cijenom cestarina u EU.

Pritom napominju da se trenutačne cijene cestarine za auto ceste u Hrvatskoj kreću od 1,22 kuna do 1,50 kuna po kilometru (od 0,16 eura do 0,20 eura), dok se u zemljama EU, primjerice u Italiji, plaća 0,67 kn/km (0,09 eura), u Njemačkoj 0,93 kn/km (0,12 eura), a u Francuskoj 0,75 do 0,90 kn/km (0,10 do 0,12 eura).

Predsjednik Ceha Boris Kos istaknuo je kako domaćim prijevoznicima, obrtnicima i vlasnicima tvrtki, nije u interesu voziti alternativnim pravcima.

Mišljenja je kako je šteta da hrvatske auto ceste zjape prazne i da su prijevoznici, zbog enormno visokih cijena cestarina, primorani koristiti sporedne ceste.

Hrvatski prijevoznici, kako je rečeno na sjednici Ceha, traže europske cijene jer bi one bile daleko povoljnije od domaćih. Također predlažu rješenje, prema kojem bi se plaćala godišnja cijena korištenja auto cesta, srazmjerna godišnjoj premiji za korištenje cesta pri registraciji vozila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙