FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Italija ekološki pojas na moru može proglasiti i dekretom

LJUBLJANA,17. veljače(Hina) - Zakonski prijedlog o ekološkom pojasuizvan talijanskih teritorijalnih mogao bi biti zamijenjen i dekretomza čiju je primjenu dovoljan potpis predsjednika republike Ciampija,pa bi slovenska vlada trebala biti spremna za takav razvoj događaja,piše u vezi s početkom zakonodavnog postupka u talijanskom parlamentuljubljanski "Dnevnik".
LJUBLJANA,17. veljače(Hina) - Zakonski prijedlog o ekološkom pojasu izvan talijanskih teritorijalnih mogao bi biti zamijenjen i dekretom za čiju je primjenu dovoljan potpis predsjednika republike Ciampija, pa bi slovenska vlada trebala biti spremna za takav razvoj događaja, piše u vezi s početkom zakonodavnog postupka u talijanskom parlamentu ljubljanski "Dnevnik".

Kako u četvrtak piše ljubljanski list "Dnevnik", vrlo kratak zakon br. 5358 kojim bi Italija proširila kontrolu na područje izvan svojih teritorijalnih voda već je uz potporu prošao raspravu u odborima zastupničkog doma talijanskog parlamenta, uz amandman da je za proglašenje ekološkog pojasa dovoljan i dekret vlade koji potpiše predsjednik republike.

To znači da će Italija svoju jurisdikciju nad vodama u Sredozemlju proširiti "po brzom postupku i bez dugih javnih rasprava u parlamentu" iako zakonski nacrt predviđa konzultacije sa susjednim državama, piše list ali uz dodatak da je proglašenje ekološkog pojasa suvereno pravo Italije.

"Dnevnik" dodaje da se Italija u svojoj namjeri poziva na konvenciju UN-a o pravu mora i na to da su slične zone već ostvarile neke druge države, među njima Španjolska, Francuska i Hrvatska. Talijanima posebnu brigu izazivaju brodovi pod francuskom zastavom koji ponegdje prodiru u talijanske vode, što je izazovno pitanje za stručnjake za pomorsko pravo s kojim će se vjerojatno uskoro morati suočiti i Europska unija, navodi list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙