FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska oporba zabrinuta najavom talijanske ekološke zone

LJUBLJANA,15. veljače(Hina) - Slovenska oporba zabrinuta je najavama daće i Italija poput Hrvatske proglasiti ekološku morsku zonu, a koje suse pojavile uz raspravu u talijanskom parlamentu o zakonu kojim bi seizvan talijanskih teritorijalnih voda uspostavio zaštitni ekološkipojas koji, međutim, ne bi ograničio prava stranih ribara, javila je uutorak slovenska agencija STA. (Hina) xfl ybr
LJUBLJANA,15. veljače(Hina) - Slovenska oporba zabrinuta je najavama da će i Italija poput Hrvatske proglasiti ekološku morsku zonu, a koje su se pojavile uz raspravu u talijanskom parlamentu o zakonu kojim bi se izvan talijanskih teritorijalnih voda uspostavio zaštitni ekološki pojas koji, međutim, ne bi ograničio prava stranih ribara, javila je u utorak slovenska agencija STA.

Zastupnik u slovenskom parlamentu i pomorski ekspert Marko Pavliha, inače ministar prometa u administraciji bivšeg premijera Antona Ropa, najavio je da će u ponedjeljak na sjednici parlamenta postaviti pitanje vladi kako misli reagirati na talijanske namjere, osobito ako Italija spomenutu zonu proglasi i na Jadranskom moru.

Prilikom proglašenja hrvatskog ekološkog-ribolovnog pojasa u Jadranu Slovenija je lani prosvjedovala, držeći da joj se tako zatvara izlaz na otvoreno more, a kompromisom uz pomoć Italije i Bruxellesa postignuto je rješenje da ograničenja u hrvatskoj jadranskoj zoni ne važe za države Europske unije dok Hrvatska s Bruxellesom ne zaključi pregovore o ribarskoj politici.

Nacrt talijanskog zakona, koji je u parlamentarnoj raspravi, napisan je prije dvije godine, a u obrazloženju zakona stoji da su zaštitne pojase na moru definirale i druge europske države poput Španjolske i Francuske.

Tim se prijedlogom predviđa zaštita mora od onečišćenja, za slučaj ekoloških nesreća te zaštita arheoloških nalazišta na morskom dnu.

(Hina) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙