FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Karlovačkoj županiji najmanji demografski prirast i najveća smrtnost od raka

KARLOVAC, 14. veljače 2005. (Hina) - U Karlovačkoj županiji 2003.godine bio je najmanji demografski prirast stanovnika i najveći brojumrlih od raka, ističe se u Zdravstvenom ljetopisu Karlovačke županijeza 2003. godinu županijskog Zavoda za javno zdravstvo, koji je danaspredstavljen novinarima u uredu župana.
KARLOVAC, 14. veljače 2005. (Hina) - U Karlovačkoj županiji 2003. godine bio je najmanji demografski prirast stanovnika i najveći broj umrlih od raka, ističe se u Zdravstvenom ljetopisu Karlovačke županije za 2003. godinu županijskog Zavoda za javno zdravstvo, koji je danas predstavljen novinarima u uredu župana.

To je osmi po redu Zdravstveni ljetopis, i, kako se ističe u njemu, u tih je osam godina u Karlovačkoj županiji neprestano negativan prirodni prirast. Tijekom 2003. ti su podatci najporazniji budući da je bilo 1065 umrlih osoba više nego rođenih.

Osim toga, u Karlovačkoj je županiji, u odnosu na cijelu Hrvatsku, najveći postotak osoba starijih od 65 godina.

Naime, na razini cijele Hrvatske je 15,7 posto osoba starijih od 65 godina u odnosu na ukupan broj stanovnika, dok je u Karlovačkoj županiji čak 20,58 posto osoba starijih od 65 godina.

Karlovački župan Nedjeljko Strikić rekao je da Županija nastoji - uz subvencije za poljoprivrednike i druge mjere - zadržati stanovništvo na ruralnim područjima, ali je demografska slika toliko loša da uz progresivno smanjenje stanovništva prijeti potpuno pustošenje velikog djela županije.

"Rodiljne naknade i slične mjere nisu dovoljne, potrebno je stvoriti uvjete za život obitelji. To mora postati strateško pitanje izvršne vlasti", rekao je župan Strikić.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Boško Milanković rekao je da će se, nastavi li se trend negativnog prirasta stanovništva, za deset godina u Karlovačkoj županiji broj stanovnika smanjiti kao da, primjerice, nestane "jedna Duga Resa".

"Uz sveobuhvatniji skup mjera, negativne je trendove moguće usporiti jer nije svejedno", kako je figurativno rekao Milanković, "hoće li Duga Resa 'nestati' za 10 ili 20 godina".

Također je iznio podatke o učestalosti malignih i kardiovaskularnih bolesti u Karlovačkoj županiji koje se, kako je naglasio, "pravilnom preventivom može pravodobno izliječiti, ali sustav sistematskih pregleda i preventive u cjelini treba mijenjati".

U Hrvatskoj je 2003. godine prosječno na sto tisuća stanovnika od raka umrlo oko 278 osoba, a u Karlovačkoj županiji 366, što je najviša stopa smrtnosti od te teške bolesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙