FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena prva zbirka pjesama slovačkih autora

NAŠICE, 12. veljače 2005. (Hina) - "Tužby" - u prijevodu "Čežnje" -prva zbirka pjesama slovačkih autora iz Hrvatske, koja sadržavazajedničko stvaralaštvo Slovaka od Lipovljana do Iloka, predstavljenaje danas u Našicama.
NAŠICE, 12. veljače 2005. (Hina) - "Tužby" - u prijevodu "Čežnje" - prva zbirka pjesama slovačkih autora iz Hrvatske, koja sadržava zajedničko stvaralaštvo Slovaka od Lipovljana do Iloka, predstavljena je danas u Našicama.

Slovački veleposlanik u Republici Hrvatskoj Jan Petrik pohvalio je njezino izdavanje, dodajući da su Slovaci u Hrvatskoj poznati po tome što su očuvali svoj folklor. No, istaknuo je, vrlo je važno da sačuvaju i svoj jezik, a to se najbolje može učiniti upravo kroz takvo stvaralaštvo.

U ime Ministarstva obrazovanja, prosvjete i športa, Mirko Marković zbirku je ocijenio poticajem za daljnje izdavaštvo, a takvo će djelovanje - najavio je - biti prepoznato i pomognuto. Stajalište hrvatske Vlade jest da se sve manjine trebaju posvetiti očuvanju identiteta, a izdavaštvo je jedan od načina da se to učini.

Predstavljanje zbirke organizirali su Središnja knjižnica Slovaka u Hrvatskoj, koja djeluje pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici, i čitaonica u Našicama zajedno sa Savezom Slovaka i našičkom Maticom slovačkom.

U hotelu "Park" u Našicama postavljena je izložba karikatura Lubomira Kotrhe, karikaturista iz Trenčina.

Izaslanstvo slovačkoga grada Zlate Moravce, na čelu s gradonačelnicom Serafinom Osrihonjovom, danas je primio našički gradonačelnik Zdravko Rončević, a tom su se prigodom dogovorili o daljnjoj suradnji tih dvaju prijateljskih gradova.

U Hrvatskoj, prema popisu stanovništva iz godine 2001., živi 4712 Slovaka, od kojih 964 na našičkome području. Našice su i sjedište Saveza Slovaka u Hrvatskoj.

Gosti iz Slovačke danas su razgledali i znamenitosti našičkoga kraja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙