FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dow Jones na novoj najvišoj ovogodišnjoj razini

NEW YORK, 16. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Njujorški Dow Jones indeksu utorak je dosegnuo novu najvišu razinu od početka godine, kako sudionice maloprodajnih tvrtki ojačale uslijed boljeg od očekivanjaprometa u siječnju.
NEW YORK, 16. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Njujorški Dow Jones indeks u utorak je dosegnuo novu najvišu razinu od početka godine, kako su dionice maloprodajnih tvrtki ojačale uslijed boljeg od očekivanja prometa u siječnju.

Dow Jones je dobio 0,4 posto na vrijednosti, dosegnuvši 10.837 bodova. Najvišu ovogodišnju vrijednost ostvario je i S&P indeks, završivši poslovanje na 1.210 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,3 posto, na 2.089 bodova.

U siječnju je u američkoj maloprodaji, bez prodaje automobila, ostvaren skok prometa za 0,6 posto, objavila je američka vlada. To je potaknulo rast cijena dionica maloprodajnih divova poput Wal-Marta, čija je dionica ojačala 1,1 posto. U prosjeku su cijene tih kompanija dobile na vrijednosti oko 0,7 posto.

"Podaci o prometu u maloprodaji pomogli su tržištu", kazao je Stephen Carl, čelnik trgovanja dionicama pri Williams Capital Groupu.

Među vodećim dobitnicama bile su i dionice industrijskog konglomerata 3M, koje su poskupjele 1,6 posto po najavi da će 'podebljati' isplatu dividendi dioničarima za čak 17 posto. Istodobno, rastom tehnoloških dionica predvodio je Apple Computer, čija je dionica ojačala 4,5 posto.

I nove potencijalne aktivnosti na spajanjima i akvizicijama kompanija potaknule su kupovine dionica. Na tržištu se uvelike špekulira koje bi se kompanije mogle naći na meti preuzimatelja, a sve to pozitivno je za raspoloženje ulagača jer pokazuje da kompanije imaju gotovine i hrabrosti za akvizicije.

Snažan skok cijena farmaceutskih dionica GlaxoSmithKlinea i naftnih kompanija potaknuo je jučer rast burzovnih indeksa na europskim tržištima na najviše razine u zadnjih 32 mjeseca. Tako je londonski Ftse indeks poskočio 0,3 posto, na 5.058 bodova. Za toliko je ojačao i frankfurtski DAX pa iznosi 4.402 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙