FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ginekolozi reagiraju na "napade na medicinski potpomognutu oplodnju"

ZAGREB, 15. veljače 2005. (Hina) - Skupina od 15 liječnika, voditeljaginekoloških klinika i udruga, oglasila se danas priopćenjem u povodu,kako ističu, "nekritičkih i stručno neutemeljenih napada na metodemedicinski potpomognute oplodnje".
ZAGREB, 15. veljače 2005. (Hina) - Skupina od 15 liječnika, voditelja ginekoloških klinika i udruga, oglasila se danas priopćenjem u povodu, kako ističu, "nekritičkih i stručno neutemeljenih napada na metode medicinski potpomognute oplodnje".

Stručnjaci tvrde da su neistiniti navodi skupine ginekologa izrečeni na jučerašnjoj konferenciji za novinare Hrvatskog katoličkog liječničkog društva jer ta skupina, "iako naizgled potaknuta stavovima Crkve, ne razgovara o etičkim dilemama i prednacrtu Zakona već očito ima svoje, neke druge ciljeve".

Metode medicinski potpomognute oplodnje koriste se samo u interesu liječenja neplodnosti i rađanja zdravog djeteta, a ne zbog eksperimenata, reprodukcijskog ili terapijskog kloniranja, stvaranja istovrsnih zametaka, surogatstva, ispiranja zametaka iz maternice, manipulacije ili prodaje gameta ili zametaka, kaže se u priopćenju.

Metode pomognute oplodnje su metode liječenja neplodnosti kojima se imitirajući prirodu omogućuje spajanje gameta i uredan razvitak zametka, a jedini cilj je trudnoća, kaže se u priopćenju koje su potpisali Velimir Šimunić, Ivan Kuvačić, Srećko Ciglar, Asim Kurjak, Sanja Kupešić, Radoslav Herman, Ante Ćorušić, Goran Grubišić, Slavko Orešković, Miroslav Kopjar, Ljiljana Randić, Darko Čuržik, Herman Haller, Ivica Tadin i Hrvoje Vrčić.

Ističu da se te metode koriste samo onda kada su indicirane i kada su se izjalovili svi ostali pokušaji liječenja neplodnosti.

U svakom laboratoriju vodi se propisana i iscrpna medicinska dokumentacija, a uz to su priložene potpisane privole liječenog para. Obrada i priprema parova, kao i donatora sjemena, vodi se po svim modernim medicinskim principima koje propisuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Zato su "grube neistine i dezinformacije" da se sve zbiva u neredu, da se potenciraju nasljedne i upalne bolesti, te da je olakšan konsangvinitet.

Metodama pomognute oplodnje u Hrvatskoj je u proteklih 30 godina začeto i rođeno više od 15 tisuća djece. Polovica otpada na djecu iz IVF i ICSI postupaka, čija je uspješnost prosječno 25 posto, a za ostale metode uspješnost je 10-20 posto. Uspjeh svih metoda ovisi o dobi žene.

Djeca začeta metodama pomognute oplodnje su zdrava i nemaju više abnormalnosti nego u općoj populaciji. Hendikep te vrste liječenja su 20 posto višeplodnih trudnoća i prijevremeno rađanje, no današnjim postupcima ta je učestalost bitno umanjena.

IVF i ICSI se rade u prirodnom ciklusu i uz lijekove koji induciraju rast više jajnih stanica. Uz lijekove (hormone) u prosjeku se danas u mlađih pacijentica dobiva 6,5 jajnih stanica. Od toga samo kvalitetne napreduju, te se stvori 50 posto zametaka, a sve ostale jajne stanice i zameci odumiru.

Dva do tri zametka se prenose u maternicu, a svi preostali se smrzavaju. Svega 30 posto žena ima višak zametaka koji se uvijek čuvaju samo za reprodukciju tog para.

Fertilitetni lijekovi se u svijetu već 45 godina koriste u milijunima žena. Nikada nitko nije dokazao da ti lijekovi povisuju rizik za rak dojke, maternice ili jajnika.

Poznata je činjenica da su neplodne žene u povišenom riziku za rak, ali ne dodatno zbog lijekova, što se temelji na analizama svjetskih istraživanja na više od 700 tisuća žena.

Potpuno su neistinite i bez znanstvenog temelja tvrdnje o povezanosti hormonskog nadomjesnog liječenja (HNL) i raka. Svjetska znanost utvrdila je da dobrobit HNL-a znatno nadmašuje rizike. Sveukupni rizik manji je od jedan posto, a rizik desetogodišnjeg korištenja HNL-a za rak dojke je 10 promila.

I sve preostale tvrdnje o "umjetnoj oplodnji" - o organiziranom kriminalu, manipulacijama i krađama, štetnosti IVF-a, brakovima srodnih, 300 tisuća "braće i sestara" koji su izgubljeni, zamecima koji "loše sanjaju", traumama djece iz preimplantacijskog razdoblja - netočne su i neistinite, tvrdi se u priopćenju.

Potpisani stručnjaci drže da je nacrt Zakona o metodama pomognute oplodnje dobar temelj za stručnu i konstruktivnu raspravu.

Najveći su rizici za zdravlje žena genetski razlozi, nutricijske i štetne navike, te neznanje loših liječnika.

"Očekujemo da javnost uvaži ove znanstveno utemeljene činjenice kompetentnih stručnjaka iz ginekologije i opstetricije. Oni koji su javnost obmanuli i tako prestrašili pacijentice, moraju odgovarati javnosti, struci i etičkim povjerenstvima".

Skupina od 15 liječnika poziva i Državno odvjetništvo da utvrdi pravnu utemeljenost "kleveta" u vezi metoda medicinski potpomognute oplodnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙