FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slovenija: Vicevi i osude da, ali samo kad je riječ o drugima

LJUBLJANA,2. veljače(Hina) - Ono što su kod drugih spremni kritizirati,kod sebe prešute ili opravdavaju, a vole se smijati na tuđi, ali ne ina svoj račun, navodi kao karakteristiku Slovenaca kolumnistljubljanskog "Dnevnika" Vlado Miheljak koji u srijedu analizirareakcije na izjavu trenera skijašice Tine Maze koji je u jednoj anketiHitlera nazvao velikom ličnošću.
LJUBLJANA,2. veljače(Hina) - Ono što su kod drugih spremni kritizirati, kod sebe prešute ili opravdavaju, a vole se smijati na tuđi, ali ne i na svoj račun, navodi kao karakteristiku Slovenaca kolumnist ljubljanskog "Dnevnika" Vlado Miheljak koji u srijedu analizira reakcije na izjavu trenera skijašice Tine Maze koji je u jednoj anketi Hitlera nazvao velikom ličnošću.

"Sjećate se kako smo moralizirali povodom izjave Ivice Kostelića da je pred nastup spreman kao njemački vojnik pred napad na SSSR i opravdano se, kao sva europska javnost, zgražali", podsjeća Miheljak, te dodaje da je je slična izjava mladog trenera Janeza Slivnika o Hitleru prošla bez reakcija, a skijaški savez ju je opravdao kao nepromišljenost.

"Teško je standarde koji vrijede u Europskoj uniji afirmirati u zemlji gdje su na vlasti ljudi puni šovinističkih, rasističkih i fašistoidnih izjava", tvrdi Miheljak u svojoj redovnoj tjednoj kolumni. To ilustrira navodima nekih istaknutih predstavnika u sadašnjoj vladi i parlamentu.

Predsjednik parlamenta France Cukjati tako je jednom o pitanju umjetne oplodnje govorio kao o psihijatrijskom pitanju, a za prisegu slovenskih domobrana u II. svjetskom ratu da je s njom sve u redu jer spominje lojalnost Nijemcima, ali i Sloveniju kao dio nove Europe, a ministar za rad i socijalna pitanja Janez Drobnič za pitanje homoseksualnog partnerstva je rekao da ne spada u njegov resor nego u resor ministra zdravstva, podsjeća Miheljak. Slovenska je televizija naturaliziranom Slovencu Branku Đuriću dobro platila kako bi publiku zabavljao serijom viceva o Muji i Hasi, ali se Slovenci nisu spremni smijati na svoj račun, nastavlja Miheljak i zaključuje: "Kako bi bili primljeni vicevi o Marjanu i Janezu (Podobniku) koji kod Jožka Jorasa gnoje slovensku lipu ili kopaju kanal na otvoreno more. Uvjeren sam da bi takva emisija izazvala skandal veći od onoga što su ga Marjan i Janez izazvali na graničnom prijelazu Plovanija. To je pitanje dvostrukog morala".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙