FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 14. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati
ZAGREB, 14. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Šestero novinara koji su zatražili istragu zbog tvrdnji da ih je POA prisluškivala pod sumnjom da sudjeluju u medijsko-obavještajnoj kampanji protiv Hrvatske uputili su danas otvoreno pismo u kojem upozoravaju da je na početku parlamentarne istrage započela i akcija "odobravanja POA-inih postupaka". "Iz miljea 'neimenovanih političkih dužnosnika' i novinara koji zagovaraju beskrupulozne obračune sa svojim kolegama i neistomišljenicima javnost se pokušava uvjeravati kako obilježeni novinari uistinu jesu inozemni obavještajci i nacionalni izdajnici", navodi se u pismu koje je u ime šestero novinara potpisao Ivica Đikić (Feral Tribune).

ZAGREB - Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) ne protivi se medicinski potpomognutoj oplodnji već drži da je treba zakonom precizno urediti i uvesti protokole za svaki korak u tom postupku. Članovi HKLD-a koji su govorili na današnjoj konferenciji za novinare izjasnili su se za zabranu doniranja jajnih stanica, kao i da se postupak potpomognute oplodnje primijeni zadnji, nakon što se iscrpe sve ostale metode liječenja neplodnosti. Ante Klobučar iz Klinike za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Sveti Duh rekao je da zabrana umjetne (medicinski potpomognute) oplodnje ne dolazi u obzir, ali "zakon ne mogu stvarati ljudi koji su interesno vezani uz to područje". Klobučar drži da je glavni uzrok neplodnosti u Hrvatskoj odgađanje prve trudnoće i poroda, pa se neplodnim smatra 15 posto parova.

ZAGREB - Zamjenica predsjednika HSS-a Ljubica Lalić ustvrdila je danas da u Hrvatskoj nema političke volje za sustavnu borbu protiv ovisnosti koja pretpostavlja koordinaciju struke i politike. Takvo stanje povećat će broj ovisnika i smrtnih slučajeva, rekla je Lalić na konferenciji za novinare, nezadovoljna što je Hrvatski sabor odbio HSS-ov zahtjev da obveže Vladu da donese zakon o terapijskim zajednicama i zakon kojim bi se uredila distribucija metadona. Upozorava i na "bogatstvo ponude na tržištu droge", jer, dodaje, nije uhićen ni jedan narko boss.

ZAGREB - Pripreme za svečanu inauguraciju predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, koja će se održati u podne 18. veljače na Trgu sv. Marka, teku uobičajeno, a za sada je službeno najavljen dolazak osam predsjednika država, doznaje se danas u Uredu Predsjednika. Iz Ureda Predsjednika izvijestili su da su dolazak na inauguraciju službeno najavili predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, makedonski Branko Crvenkovski, albanski Alfred Moisiu, rumunjski Traian Basescu, bugarski Georgi Parvanov, slovački Ivan Gašparović, poljski Aleksandar Kwasnievski, te trojica članova Predsjedništva BiH - Dragan Čović, Sulejman Tihić i Borislav Paravac. Dolazak je, iako načelno, nedavno najavio i novi ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko, tijekom susreta s predsjednikom Mesićem prigodom 60. obljetnice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz.

RIJEKA - Saborski zastupnik Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata Miljenko Dorić na današnjoj je konferenciji za novinstvo, govoreći o zaštiti hrvatskih umirovljenika koji primaju slovenske mirovine, podsjetio da Hrvatska i Slovenija još nisu potpisale sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Dorić je ocijenio da bi se to najlakše uredilo potpisivanjem sporazuma kakav je Hrvatska potpisala s većinom okolnih zemalja te dijelom zemalja Europske unije. Tako bi se, kazao je, izbjeglo visoko oporezivanje mirovina.

ZAGREB - Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić sutra bi trebao početi saslušavati osam svjedoka vezanih uz navodno krivotvorenje tzv. brijunskih transkripata, koji su, prema pisanju medija temelj haške optužnice protiv trojice hrvatskih generala. "Od osam pozvanih svjedoka tri su bivša i pet sadašnjih djelatnika Ureda predsjednika. Riječ je uglavnom o tehničkom osoblju zaduženom za snimanje i pisanje transkripata te njihovo arhiviranje, među kojima nema imena poznatih javnosti", izjavio je Devčić Hini.

OSIJEK - Za kapitalna ulaganja na osječkom Sveučilištu "Josipa Jurja Strossmayera" ove će se godine izdvojiti 22,160.000 kuna, zaključeno je u Osijeku na današnjoj sjednici sveučilišnog Senata. Senat je raspravljao o prijedlozima novih studijskih programa. Među novim predloženim studijima su i studiji poduzetništva te poslovne informatike na Ekonomskom, studij računalstva na Elektrotehničkom i ekološke poljoprivrede na Poljoprivrednom fakultetu.

ZAGREB - Odbor za kartično poslovanje pri Hrvatskoj udruzi banaka (HUB) odlučio je da se na ekranima bankomata hrvatskih banaka prikaže fotografija uobičajenog vanjskog izgleda otvora bankomata za umetanje kartice, radi dodatnog povećanja sigurnosti u kartičnom poslovanju, izvijestili su danas iz HUB-a. Fotografija, koja će se ugraditi na ekrane bankomata hrvatskih banaka tijekom veljače, prikazivat će normalan izgled otvora bankomata za umetanje kartice, uz popratni tekst koji će upozoravati klijente da se u slučaju različitog izgleda uređaja od prikazanog na fotografiji obrate banci, te u tom slučaju ne koriste taj bankomat.

ZAGREB - Inin Sektor trgovine na malo ove godine planira investicije u iznosu od oko 42 milijuna dolara, što je oko 80 posto više od prošlogodišnjih ulaganja od 23 milijuna dolara, istaknuo je danas direktor toga Sektora trgovine na malo i razvoja djelatnosti Dragan Pavić. Ove godine INA planira otvoriti 13 novih i temeljito obnovljenih benzinskih postaja, kazao je Pavić na današnjem obilježavanju dana Sektora trgovine na malo . Za najljepšu benzinsku postaju proglašena je postaja Rovinj - Gripole, a najbolja je postaja Zagreb-Miramarska.

ZAGREB - Knjiga "Kuharski kanconijer - Gurmanska sjećanja Mediterana" Veljka Barbierija proglašena je u švedskom gradu Gryhtyttanu 11. veljače jednom od dviju najboljih prošlogodišnjih knjiga o mediteranskoj kuhinji. Barbierijeva knjiga, kako je izvijestilo danas Društvo hrvatskih književnika, osvojila je nagradu "Gourmand World Cookbook Awards" koja se smatra svojevrsnim "Oscarom" u svijetu hrane i vina. Za uglednu nagradu o najboljoj sredozemnoj kuharici bilo je prijavljeno 320 autora iz 29 zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙