FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ured HBK za obitelj o medicinski potpomognutoj oplodnji

ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) -
ZAGREB, 4. veljače 2005. (Hina) -

Medicinski potpomognuta oplodnja težak je zločin nad začetim ljudskim životima i njihovim dostojanstvom, ističe se u Izjavi Ureda Hrvatske biskupske konferencije za obitelj, koju su danas predstavili novinarima novoimenovani pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić i pomoćnik predstojnika Ureda Petar Krešimir Hodžić.

Takva ocjena iznosi se u izjavi Ureda za obitelj "Svako je dijete Božji dar bez obzira na uvjete začeća". Stoga ako je točan podatak da je u Hrvatskoj rođeno oko 15.000 djece začete tehnikama medicinski potpomognute oplodnje, onda se valja istinski zamisliti nad sudbinom oko 285.000 njihove braće i sestara koji su odumrli, ubijeni ili zamrznuti, stoji u Izjavi.

U medicinski potpomognutoj oplodnji logika proizvodnje zamjenjuje logiku ljubavi te se ljudska osoba tretira kao stvar, kaže se u izjavi i dodaje kako se u svijetu rađa samo oko pet posto djece začete umjetnim načinom. Upitan da komentira nacrt zakona o umjetnoj oplodnji, biskup Pozaić je rekao da Nacionalno-etičko povjerenstvo pri Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi o tome nije raspravljalo. Po njegovim riječima u početku se vjerovalo u etičku dimenziju umjetne oplodnje, dok se u zadnjih nekoliko godina nije otkrilo da su postojale manipulacije.

Izjava Ureda HBK za obitelj uslijedila je na reakcije u javnosti na brošuru Ureda - "Dijete stvar ili dar?" - u kojoj se iznose "istine i zablude o umjetnoj oplodnji". Tom promidžbenom brošurom, kako stoji u izjavi, Ured za obitelj ističe kako oplodnja u umjetnim, laboratorijskim uvjetima za djecu tako začetu donosi brojne rizike, i medicinske, a još više psihološke i duhovne.

Svrha je brošure upozoriti na metode prirodne prokreacije te pokazati brigu i želju Katoličke crkve i stručnjaka u Hrvatskoj da na povoljniji, uspješniji, bezbolniji i moralno prihvatljiv način pomognu onima koji ne mogu imati djece.

U završnom dijelu tog materijala piše da dijete nikako ne može biti stvar, već neponovljiv i jedinstven Božji dar, bez obzira na uvjete začeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙