FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko katoličko liječničko društvo nije protiv medicinski potpomognute oplodnje

ZAGREB, 14. veljače 2005. (Hina) - Hrvatsko katoličko liječničkodruštvo (HKLD) ne protivi se medicinski potpomognutoj oplodnji većdrži da je treba zakonom precizno urediti i uvesti protokole za svakikorak u tom postupku.
ZAGREB, 14. veljače 2005. (Hina) - Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) ne protivi se medicinski potpomognutoj oplodnji već drži da je treba zakonom precizno urediti i uvesti protokole za svaki korak u tom postupku.

Članovi HKLD-a koji su govorili na današnjoj konferenciji za novinare izjasnili su se za zabranu doniranja jajnih stanica, kao i da se postupak potpomognute oplodnje primijeni zadnji, nakon što se iscrpe sve ostale metode liječenja neplodnosti.

Ante Klobučar iz Klinike za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Sveti Duh rekao je da zabrana umjetne (medicinski potpomognute) oplodnje ne dolazi u obzir, ali "zakon ne mogu stvarati ljudi koji su interesno vezani uz to područje".

Klobučar drži da je glavni uzrok neplodnosti u Hrvatskoj odgađanje prve trudnoće i poroda, pa se neplodnim smatra 15 posto parova.

Podaci govore da je do 30-te godine života neplodno svega sedam posto parova, iznad 30-te 22 posto, a iznad 40-te godine 30 posto parova, napominje Klobučar.

Damir Buković iz Klinike za ženske bolesti iz Petrove ocijenio je nacrt zakona, koji je izradilo povjerenstvo Ministarstva zdravstva, kao "preliberalan" jer će u Hrvatskoj biti "dopušteno sve osim miješanja ljudskih i životinjskih jajnih stanica".

Buković tvrdi da je stimulacija jajnika, koja je tijekom postupka neophodna radi razvoja većeg broja jajnih stanica koje će biti oplođene, vrlo rizična jer može dovesti do raka jajnika, dojke i drugih oboljenja poput infarkta, moždanog udara itd.

"Čak i oni koji tvrde da nema rizika, traže od pacijentica pismeni pristanak na provedbu liječenja", kaže Buković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙