FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: Norvežani podupiru razvoj poljoprivrednih zadruga

SISAK, 3. veljače 2005. (Hina) - Norveška je vlada preko nevladineudruge "Jearen produktutvikling" u razvoj 11 poljoprivrednih zadruga uHrvatskoj od 1999. do sada nepovratno uložila 45 milijuna kuna,izjavio je danas u Sisku direktor te udruge Johan Skjoeveland.
SISAK, 3. veljače 2005. (Hina) - Norveška je vlada preko nevladine udruge "Jearen produktutvikling" u razvoj 11 poljoprivrednih zadruga u Hrvatskoj od 1999. do sada nepovratno uložila 45 milijuna kuna, izjavio je danas u Sisku direktor te udruge Johan Skjoeveland.

U Sisačko-moslavačkoj županiji, rečeno je na sastanku predstavnika te udruge sa županijskim vodstvom, Norveška je financirala osnutak Poljoprivredne zadruge "Sava" u Jasenovcu, pomažući poljoprivrednicima u obnovi stočnog fonda, nabavi poljoprivrednih strojeva, dogradnji i uređenju poljoprivrednih objekata i sjetvi.

Skjoeveland je rekao da je ta dobrotvorna udruga novčanom potporom norveške vlade sudjelovala u osnivanju 11 zadruga na ratom stradalim područjima u Hrvatskoj, koje su se pokazale kao uspješni gospodarski projekti, jer sve zadruge posluju pozitivno. Istaknuo je da udruga kreditira poljoprivrednu proizvodnju, a poljoprivrednici zajmove vraćaju lokalnim kreditnim poljoprivrednim fondovima. Norveška, također, prenosi Hrvatskoj i iskustva u razvoju zadrugarstva, jer je u toj zemlji oblik interesnog zadružnog organiziranja poljoprivrednika najrazvijeniji u Europskoj uniji.

"Naš model zadrugarstva nema nikakve veze s prijašnjim modelom zadrugarstva u Hrvatskoj, jer se u vas miješao pojam interesnog organiziranja i privatne imovine ljudi. Norveški oblik zadrugarstva zasniva se na interesnom udruživanju poljoprivrednika na ekonomskom i tržišnom načelu, a zadruge ne osniva država, kao prije u Hrvatskoj, nego poljoprivrednici koji u tome nalaze svoj gospodarski interes", rekao je Skjoeveland.

"Ovo je važan i koristan posao za velik broj poljoprivrednika, od koje veliku korist ima i društvo", rekao je Skjoeveland i najavio potporu osnutku poljoprivredne zadruge u Majuru u hrvatskom Pounju.

Norvežanima je na potpori razvoju zadrugarstva i poljoprivrede zahvalio zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Šantek, načelnice općina Jasenovca i Majura Marija Mačković i Ana Šarić te upraviteljica i predsjednik zadruge "Sava" Julka Đilas i Ivo Perković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙