FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Operativni program podizanja višegodišnjih nasada

ZAGREB, 14. veljače 2005. (Hina) - Predstavnicima Hrvatskog zavoda zapoljoprivredno savjetodavnu službu (HZPSS) predstavljen je danas uMinistarstvu poljoprivrede Operativni program podizanja višegodišnjihnasada, postupak dodjele kredita u okviru tog programa od straneHrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) te garancije koje za tekredite daje Hrvatska agencija za malo gospodarstvo (HAMAG).
ZAGREB, 14. veljače 2005. (Hina) - Predstavnicima Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu (HZPSS) predstavljen je danas u Ministarstvu poljoprivrede Operativni program podizanja višegodišnjih nasada, postupak dodjele kredita u okviru tog programa od strane Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) te garancije koje za te kredite daje Hrvatska agencija za malo gospodarstvo (HAMAG).

Kako je na konferenciji za novinare nakon prezentacije istaknuo ravnatelj Zavoda, nakon prezentacije oko 200 agronoma te službe moći će praktički od danas na terenu, u svakom selu, Program detaljno predstaviti njegovim potencijalnim korisnicima.

Naime, uz dobivanje stručne edukacije te tehničke pomoći, u toj će službi potencijalni korisnici moći zatražiti Upitnik i popis potrebne dokumentacije.

Ispunjeni Upitnik i potrebna dokumentacija dostavljaju se Županijskom stručnom povjerenstvu, na temelju čijeg se pozitivnog mišljenja zahtjev prosljeđuje Središnjem stručnom povjerenstvu, koje donosi odluku o izboru kandidata za kredit HBOR-a, na kojem je konačna odluka o odobravanju kredita.

Kredite iz tog programa, prema riječima voditeljice projekta pri HBOR-u Marine Jurašin, mogu zatražiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva, trgovačka društva, poljoprivredne zadruge i obrtnici, i to za podizanje novih nasada ili za obnovu postojećih.

Za fizičke osobe iznos kredita kreće se od 80 tisuća do 1,5 milijuna kuna, a za pravne osobe od 100 tisuća od 3,5 milijuna kuna, rok otplate kreće se od 10 do 15 godina, uz 2 do 5 godina počeka, a fiksna kamatna stopa iznosi 4 posto, rekla je Jurašin.

HAMAG je u ovaj program uključen na način da korisnicima koji nemaju sredstava za cjelokupno osiguranje kredita založnim pravom na nekretnine izdaje garancije za 50 posto odobrenog iznosa kredita.

Ujedno, dodao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Krešimir Filipović, kroz sustav kapitalnih potpora to će ministarstvo odobravati nepovratna sredstva u iznosu od 25 posto ukupne vrijednosti investicije, do maksimalnog iznosa od 250 tisuća kuna. U proračunu Ministarstva za tu je namjenu ove godine predviđeno 120 milijuna kuna, a za kapitalne potpore u ostalim područjima još 100 milijuna kuna.

Stjepan Mikolčić, pomoćnik ministra poljoprivrede, podsjetio je da bi se, prema Operativnom programu podizanja trajnih nasada, u Hrvatskoj do 2007. trebalo podići 33,5 tisuća hektara novih nasada, i to 13 tisuća ha vinograda, 15 tisuća ha voćnjaka i 5.500 ha maslinika.

Uz ovaj, dodao je, izrađen je i program razvitka govedarske proizvodnje, a u pripremi su i oni za svinjogojstvo te ribarstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙