FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenske carine za hrvatske prijevoznike rezultat nekoordinacije?

LJUBLJANA, 15. veljače 2005. (Hina) - Slovensko ministarstvo prometanije se službeno odazvalo na mogućnost protumjera za slovenskeprijevoznike nakon što je za hrvatske prijevoznike koji prekoSlovenije voze u EU uvedena carina za "privremeni uvoz vozila".
LJUBLJANA, 15. veljače 2005. (Hina) - Slovensko ministarstvo prometa nije se službeno odazvalo na mogućnost protumjera za slovenske prijevoznike nakon što je za hrvatske prijevoznike koji preko Slovenije voze u EU uvedena carina za "privremeni uvoz vozila".

Poslovni list "Finace" tvrdi, međutim, da je primjena vladine uredbe na hrvatske prijevoznike rezultat nekoordinacije između ministarstva financija, zaduženog za carinsku upravu i ministarstva prometa.

"U slovenskom ministarstvu prometa tvrde da su stvari riješili već prošli tjedan i upiru prstom na carinike. Navodno je glavni carinski ured prije tjedan dana svim carinskim ispostavama naložio da prijevoznicima iz država koje nisu članice EU-a ne smiju više dopustiti prijevoz između dviju članica, a da ne plate carinu za privremeni uvoz vozila", navodi list.

"Finance" tvrde da je ministarstvo prometa u Ljubljani za tu mjeru doznalo tek prošli tjedan nakon poziva iz Zagreba, a slovenska carinska uprava onda im je rastumačila da se mjera zasniva na uredbi Europske unije, no da bi hrvatski prijevoznici mogli biti oslobođeni plaćanja carine.

"U carinskoj upravi tvrde da su počeli izvoditi uredbu EU 2454/93, ali su spomenuli da određena prometna sredstva mogu biti oslobođena carine ako tako odredi ministarstvo prometa", prenose "Finance".

Najavom Hrvatske da bi mogla reagirati protumjerama za slovenske prijevoznike zabrinuti su slovenski špediteri.

"Te najave ni u kojem slučaju nisu smiješne i nadležni bi morali odmah reagirati", prenosi njihovu izjavu list "Finance".

Slovenske udruge prijevoznika tvrde da prijevoznici koji imaju europske dozvole CEMT moraju biti oslobođeni carinjenja za privremeni uvoz vozila, no slovenski carinski službenici smatraju da je takvo tumačenje možda pretjerano, pišu "Finance".

(Hina) xfl yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙