FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jukos neće izvoziti naftu u veljači

MOSKVA, 28. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Ruski naftni div Jukos objavioje da neće izvoziti naftu u veljači jer nema gotovine kojom bi platioizvozne carine za idući mjesec, javlja agencija Interfax pozivajući sena izjave višeg dužnosnika kompanije.
MOSKVA, 28. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Ruski naftni div Jukos objavio je da neće izvoziti naftu u veljači jer nema gotovine kojom bi platio izvozne carine za idući mjesec, javlja agencija Interfax pozivajući se na izjave višeg dužnosnika kompanije.

No ruski će naftni izvoz, kako se očekuje, idućih mjeseci ostati na istim razinama budući da će Jukosovi konkurenti, uključujući one pod kontrolom države, nadoknaditi njegov izvoz.

"Nećemo izvoziti naftu u veljači jer ne možemo platiti izvozne carine obzirom da su nam računi zamrznuti", kazao je zamjenik predsjednika uprave Jukosa Aleksandar Temerko.

Dodao je i da ruski izvoz u tom mjesecu može i dalje ostati nepromijenjen jer će možda ostale kompanije iskoristiti Jukosu dodijeljene izvozne kvote. "Možda će netko s kim možemo postići sporazum iskoristiti naš dio kvota", kazao je Temerko.

Izvor u ruskom ministarstvu energetike za Interfax je izjavio da Jukos, nekoć najveći ruski izvoznik, ne izvozi naftu od početka godine.

Jukos je tijekom prva tri mjeseca trebao izvesti 2,48 milijuna tona nafte, nasuprot početno mu dodijeljene kvote od nekih 7,5 milijardi tona. Ipak, ruski izvoz pojačat će tri tamošnje kompanije i to Lukoil, rusko-britanski TNK-BP i državni gigant Rosneft, koji je zadobio kontrolu nad Jukosovim Jugansneftegazom, glavnom proizvodnom jedinicom, u prosincu na aukciji.

Te tri kompanije za koje se očekuje da će povećati svoj izvoz u prvom tromjesečju nadoknadit će razliku od pet milijuna tona zbog Jukosova izostanka na tržištu, piše agencija Interfax.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙