FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kanada traži od WTO-a sankcije na američke proizvode

OTTAWA, 10. veljače 2005. (Hina/AFP) - Kanada je od Svjetske trgovinskeorganizacije (WTO) zatražila dozvolu za nametanje sankcija uvrijednosti 4,1 milijardi kanadskih dolara (3,3 milijarde usd) naameričke proizvode kao odmazdu zbog američkih carina na uvoz njezinihtrupaca.
OTTAWA, 10. veljače 2005. (Hina/AFP) - Kanada je od Svjetske trgovinske organizacije (WTO) zatražila dozvolu za nametanje sankcija u vrijednosti 4,1 milijardi kanadskih dolara (3,3 milijarde usd) na američke proizvode kao odmazdu zbog američkih carina na uvoz njezinih trupaca.

Ta svjetska organizacija lani je odredila da američke carine na uvoz kanadskog mekog drveta narušavaju globalna tržišna pravila.

"Odredba američke komisije za vanjsku trgovinu iz studenog prošle godine temelji se na istoj manjkavoj analizi za koju je WTO utvrdio da je proturječna", kaže se u priopćenju kanadskog ministara trgovine Jima Petersona. Američko ministarstvo trgovine, dodao je, tada je trebalo ukinuti antidampinške i ostale mjere.

"Američko nepokoravanje WTO pravilima prisilio je Kanadu da poduzme neophodne korake kako bi zaštitila svoja prava unutar WTO-a", rekao je Peterson.

Washington tvrdi da se kanadski trupci mekog drva subvencioniraju i da je navodna bujica kanadskog uvoza oštetila SAD. Taj nesporazum između dvije zemlje traje već 20 godina, a ponovno je isplivao na površinu u 2001. nakon isteka trgovinskog sporazuma.

Američka protudampinška istraga rezultirala je u travnju 2002. nametanjem carina u rasponu od 2,18 do 12,44 posto na kanadske trupce.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙